L’economia es va disparar el 19,8% el segon trimestre
Diari de Girona. El consum a l’economia espanyola es va accelerar el 6,6 per cent respecte al gener-març i va escalar fins al 29,5 per cent en la taxa anual.
L’economia espanyola va experimentar en el segon trimestre un rebot del 19,8% respecte al mateix període de l’any passat, en el moment més dur de la pandèmia en el primer estat d’alarma amb el confinament de les llars i la paralització generalitzada de l’activitat. Respecte al primer trimestre, en el qual el producte interior brut (PIB) va tornar a baixar, l’alça va ser del 2,8%, molt per sobre de les estimacions més optimistes. El president de Govern, Pedro Sánchez, va anunciar recentment que el creixement interanual seria del 18%, però l’evolució fins i tot ha superat aquests pronòstics.
Després d’un primer trimestre encara negatiu afectat per la tercera onada de la covid i els efectes de la tempesta Filomena, l’activitat es va anar accelerant fins a un ritme d’activitat que llança aquests resultats. Amb el rebot del 19,8% publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) en el seu avanç de la comptabilitat nacional acaba el període de taxes interanuals negatives que va començar al primer trimestre del 20200, amb l’inici de la crisi desencadenada pel coronavirus.
La vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño, va assegurar que els indicadors econòmics i laborals publicats aquesta setmana «confirmen que està en marxa una forta recuperació econòmica acompanyada d’un bon ritme de creació d’ocupació«.
En un vídeo distribuït als mitjans de comunicació, Calviño es va mostrar confiada que la recuperació econòmica serà «plena» el 2022 gràcies a la vacunació i a les mesures posades en marxa pel Govern. Així mateix, va insistir que l’objectiu és consolidar el creixement i la creació d’ocupació per aconseguir una sortida de la crisi que «no deixi ningú enrere».
El contrast pel que fa al mateix període d’un any enrere, quan encara regien les normes més dures de l’estat d’alarma amb el confinament i la reducció de l’activitat generalitzada és molt evident. La contribució de la demanda nacional al creixement interanual en el segon trimestre és de 20,3 punts, 22,9 punts superiors a la del primer trimestre. El consum es va disparar amb un creixement del 6,6% pel que fa al període gener-març i del 29,5% en taxa interanual, el que contrasta amb el descens del 4,2% d’un any enrere.
Per la seva banda, la demanda externa presenta una aportació de -0,5 punts, 1,1 punts més que en el trimestre anterior. L’aixecament gradual de les restriccions ha permès que la despesa en consum de les llars s’incrementés un 20,8% respecte al mateix trimestre del 2020. En taxa interanual l’alça va ser de 29,5%. Per la seva banda, la despesa de les administracions públiques presenta un creixement del 3,4%.
La inversió registra una variació interanual del 18,9%, superior en 22,9 punts al del trimestre anterior. Aquest component encara va baixar un 1,5% respecte al del primer trimestre.