L’atur puja per tercer mes consecutiu a les comarques gironines
Diari de Girona. La demarcació tanca setembre sumant 1.139 noves persones desocupades.
L’atur continua en línia ascendent a la província de Girona per tercer mes consecutiu. El mercat laboral ha notat les conseqüències de la fi de la temporada turística i les comarques gironines han tancat el mes de setembre amb un augment de l’atur del 3,54%, concretament ara hi ha 33.340 aturats, és a dir 1.139 desocupats més.
Girona és la segona província catalana on més han crescut el nombre de persones sense feina. Tan sols la supera Lleida -on l’atur s’ha enfilat fins a un 4,77%-. Per darrere s’hi situen Tarragona (+1,89%) i Barcelona (+0,22%).
La fi de la temporada turística es veu reflectida pel que fa als sectors més afectats en la pujada de l’atur. 1.074 persones que treballaven en els serveis han perdut la seva feina durant setembre. D’altra banda, la indústria també suma 101 desocupats més, mentre que també hi ha 114 gironins sense cap feina anterior que s’han apuntat a llistes. No obstant, sectors com l’agricultura i la construcció redueixen atur, tot i que ho fan amb xifres poc significatives sobre el total, 26 i 124 treballadors respectivament.
Tanmateix, les dades milloren pel que fa al setembre de 2021, l’atur ha baixat un 6% en relació amb l’any passat, amb 2.129 persones menys. A més, el mercat laboral gironí ha crescut en afiliats a la Seguretat Social respecte al setembre de l’any passat, actualment hi ha 354.086 afiliats, 14.458 més que fa tot just un any. Tot i això, aquest setembre el nombre d’afiliats a la Seguretat Social també descendeix respecte a l’agost, un 3,71%.
Una dada que evoluciona positivament en comparació a l’agost és la rúbrica de contractes. Segons recull l’estadística del Ministeri, durant el setembre a la província de Girona s’han signat més contractes que a l’agost. En concret, se n’han formalitzat 24.668, un increment de l’11% si es compara ambdós mesos, 12.661 d’aquests son indefinits i 12.007 son contractes temporals.
Reacció dels sindicats
La secretària general CCOO de les comarques gironines, Belén López, explica que la pujada de l’atur per tercer mes consecutiu no ve provocada tan sols per la fi de la temporada turística, sinó que també tenen relació les «incerteses» provocades per la inflació. Per aquest motiu des del sindicat consideren «indispensable mantenir i incrementar el poder adquisitiu de les llars treballadores catalanes».
D’altra banda, Maxi Rica, secretari d’UGT a les comarques gironines, fa una «lectura agredolça» de les darreres dades. Assegura que «la reforma laboral ha aconseguit donar estabilitat en el mercat de treball», ja que «continua havent-hi un increment de la contractació indefinida». Malgrat això, creu que les xifres demostren «el model del monocultiu econòmic que tenim a comarques gironines envers el turisme», agreujat per l’avançament de l’inici escolar que ha reduït la durada de la temporada turística.
3.373 desocupats més al setembre a Catalunya
L’atur a Catalunya continua pujant i el setembre es tanca amb 3.373 desocupats més que a l’agost, un 0,96% més. Així, el nombre total d’aturats és de 354.318, segons les dades del Ministeri de Treball i Economia Social, i segueix la dinàmica de pujada que va iniciar al juliol. Ara bé, en comparació amb el setembre de l’any passat, el nombre de desocupats ha caigut en 24.152 persones, un descens del 6,3%, una taxa més moderada que la dels darrers mesos. La xifra d’aturats se situa en els nivells més baixos en aquest mes des del 2008, una xifra històricament baixa. Després d’un mes a la baixa, a Catalunya les afiliacions han pujat en 20.602 persones (+0,57) respecte de l’agost, segons les dades del Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social.
En el conjunt de l’Estat, l’atur ha pujat al setembre en 17.679 persones, el que suposa un 0,6% més que a l’agost, fins als 2.941.919 desocupats. Així, tot i la tendència a l’alça –que va iniciar-se al juliol després de pràcticament més d’un any de baixada-, el nombre d’aturats s’ha mantingut per sota del llindar dels tres milions de desocupats. Segons el Ministeri, es tracta d’un increment més moderat de l’habitual per aquest més, que de mitjana ascendeix en 46.307 persones entre 2008 i 2019.
En el novè mes de l’any Catalunya ha estat la segona comunitat de l’Estat on més ha pujat l’atur en xifres absolutes, només superada per Andalusia (6.785 aturats més que a l’agost). Per darrere de Catalunya s’ha situat Astúries (+2.565) i Galicia (+2.197).