L'art que es veu, es viu i es menja | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Imatges per web (2)

L’art que es veu, es viu i es menja

  |   Novetats

Diari de Girona. El restaurant Can Xapes de Cornellà del Terri es converteix en un museu on la gastronomia i l’art van de la mà per oferir una experiència immersiva que doni valor al Pla de l’Estany, des de l’aposta pel producte local a les escultures

Cada restaurant té (encara que en alguns casos costi de trobar per molt intercanviable que sembli) la seva ànima, més enllà del fons i la forma del menú degustació que posa aroma, color i textura a cada temporada. I comprar un quadre qualsevol i clavar-lo en una de les parets de la sala perquè no es vegi buida no encaixa amb la manera d’entendre el món de Lluc Quintana, xef del restaurant Can Xapes (distingit amb el segell Bib Gourmand de la Guia Michelin).

Per aquest motiu, aquest és el tercer any que, de la mà de la Fundació Lluís Coromina, el restaurant es converteix en un museu per lluir les creacions d’artistes del Pla de l’Estany. «Més enllà del component estètic, volíem fer un reconeixement als artistes de la zona i oferir aquesta mirada de comarca que per nosaltres és tant important; des del producte, que sempre intentem que sigui local i procedent de petits productors, a l’art que exposem a les parets», defensa Quintana. Una filosofia que també intenta plasmar en cada plat que arriba a taula: «La vaixella que fem servir està feta per artistes banyolins», celebra el xef.

Amb tot, la gastronomia i l’art contemporani es converteixen en l’eix vertebrador de l’experiència: «Hem volgut que l’art fos a tot arreu, des de les parets a la taula, on els comensals poden gaudir d’una experiència visual, gustativa i sonora on totes les peces lliguen», assenyala Quintana.

L’exposició, batejada com a Can Xapes Art, exhibeix obres firmades pels artistes Lluís Vilà, Yurian Quintanas i el projecte Art Especial, que despleguen les seves creacions en tres espais. D’una banda, l’artista banyolí Lluís Vilà, amb una àmplia trajectòria en pintura, escultura i disseny, i una especial predilecció per incorporar matèria orgànica a les seves obres. «Hem exposat quadres i escultures fetes amb matèria orgànica, sobretot amb pa sec, que anem renovant quan es fa malbé», assegura el xef. I és que Vilà -exposen des de la Fundació Lluís Coromina-«destaca per la utilització de materials fungibles, així com la seva crítica dirigida a la societat de consum». L’exposició instal·lada a Can Xapes també dona veu al treball fotogràfic de l’artista banyolí Yurian Quintanas, que neix de la contemplació

El xef vol reivindicar que en un restaurant pugui haver-hi art elaborat per persones amb discapacitat

del medi natural. Entre les instantànies també hi ha fotografies d’aliments en blanc i negre. En aquest cas, la Fundació detalla que «l’autor redescobreix i dóna un nou sentit a les formes que troba en elles per tal de reflectir estats d’ànim i pensaments personals».

La tercera proposta arriba de la mà del projecte Art Especial. Es tracta de creacions fetes per persones amb discapacitat intel·lectual, usuàries de l’entitat banyolina Fundació Estany. Les obres (des d’un quadre fet amb llana de colors a escultures de fang, passant per pintures) s’han confeccionat en un taller conduït per l’artista Hellen

Baanders, on els usuaris han après i posat en pràctica disciplines artístiques com el dibuix, la pintura o l’escultura. «Hem volgut reivindicar i potenciar que en un restaurant gastronòmic hi pugui haver aquest tipus d’art exposat perquè, a banda de ser valuós a nivell artístic, també ho és a nivell social», remarca.

El projecte es va inaugurar el 2022 en una petita sala i ara ja s’ha expandit per tot el restaurant. La iniciativa conviu amb un projecte de formació i inserció laboral de la mà de l’associació AD Iniciatives Socials que, des del mateix espai gastronòmic, vol ensenyar l’ofici a joves en risc d’exclusió social.