L’Alt Empordà, la comarca on més creixen els afiliats a la Seguretat Social
Diari de Girona. S’incrementen un 4,1% respecte al gener de l’any passat, però cauen fins a un 1,8% en comparació amb el desembre del 2023.
L’Alt Empordà lidera el creixement d’afiliats a la Seguretat Social a les comarques gironines al gener. El nombre de persones afiliades va augmentar a tota la demarcació en comparació amb el primer mes del 2023. A l’Alt Empordà concretament, ho va fer un 4,3%, la segona xifra més alta de Catalunya, només superada pel Solsonès, on va créixer un 11,7% (afectada per la nova divisió comarcal). Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’increment percentual a l’Alt Empordà supera amb una diferència considerable la mitjana catalana, on els afiliats van créixer un 2,4%.
A aquest increment interanual registrat a l’Alt Empordà, el segueixen el Gironès (+3,1%); la Selva
(+2,8%) -totes dues comarques també van registrar increments per sobre de la mitjana catalanael Pla de l’Estany (+2,4%); el Baix Empordà (+2,3%); la Cerdanya (+2,2%); la Garrotxa (+1,5%) i el Ripollès (+0,8%).
Tanmateix, si centrem la mirada en la variació mensual, els afiliats a la Seguretat Social van baixar a gairebé totes les comarques de Girona. Aquesta baixada la va liderar l’Alt Empordà, amb una caiguda de l’1,8%, seguida per la Selva (-1,5%); el Baix Empordà i la Cerdanya (ambdues amb una baixada de l’1,1%); el Gironès (0,6%) i la Garrotxa (-0,3%). Al Ripollès els afiliats es mantenen i al Pla de l’Estany creixen lleugerament (+0,1%).
Al conjunt de Catalunya, en relació amb el desembre del 2023, el nombre d’afiliats ha disminuïten 21.300 persones (-0,6%) i també a 32 comarques i a Aran, mentre que ha augmentat a nou comarques i en una s’ha mantingut estable. Les principals disminucions són les del Baix Ebre (2,1%), i el Pallars Sobirà (-2,0%). Pel que fa a les comarques amb variacions positives, la més elevada és la Conca de Barberà (0,8%).
Al gener i respecte del mateix mes de l’any anterior, al conjunt de Catalunya, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta en 44.330 i el d’homes en 38.295, fet que suposa augments interanuals del 2,8% i 2,1%, respectivament. Per comarques, el nombre de dones afiliades augmenta a tot el territori, excepte a quatre comarques, on disminueix, i a una comarca es manté. Els principals augments, a més del Solsonès (+12,7%), són els de l’Alt Empordà (+4,6%) i el Montsià (+4%). Les comarques amb disminucions de dones afiliades són la Segarra (-3,5%), Osona (-1,3%), la Ribera d’Ebre (-0,7%) i la Conca de Barberà (-0,1%).
En el cas dels homes afiliats, disminueixen a vuit comarques i destaquen la Segarra (-4,5%), Osona (-2,3%) i el Priorat (-1,8%). Pel que fa als augments, com en el cas de les dones, destaca el del Solsonès (11,0%) i el de l’Alt Empordà (3,6%).
Més estrangers
D’altra banda, els afiliats estrangers a la Seguretat Social a les comarques gironines van créixer un 6,56% amb l’arribada de 2024, segons el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Al gener hi havia 66.214 persones, 4.074 més que fa un any.
El nombre de persones afiliades va augmentar a tota la província en comparació amb el primer mes del 2023