L’aigua, indicador clau en la planificació turística
Diari de Girona. La sequera impacta de ple en l’activitat dels municipis on el turisme té un pes i un protagonisme determinant i, per tant, ara més que mai, cal un ús eficient de l’aigua.
Assegurar la disponibilitat d’aigua en un context d’escassetat hídrica estructural és un factor determinant per a tots els sectors econòmics, entre ells, i de manera molt rellevant, per al sector turístic. A Catalunya, aquest sector aporta un 12% del PIB i gairebé el 13% dels llocs de treball.
La sequera està impactant en la gestió d’activitats clau per al sector turístic com parcs, platges, camps de golf o l’ús de piscines, un fet que resta atractiu a Catalunya com a destí turístic, amb un impacte significatiu sobre la seva imatge i que posa en risc, tant la indústria, com la qualitat de vida de les comunitats que depenen d’aquesta activitat econòmica. És doncs, un sector especialment vulnerable a les restriccions al consum d’aigua.
La digitalització del sector
El turisme pot esdevenir un aliat estratègic en la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, no només en l’àmbit de l’eficiència energètica, on el sector està fent grans inversions, sinó també, i ara amb més motiu que mai, en l’ús eficient de l’aigua, així com en la gestió de les aigües residuals i en el control de la qualitat de l’aigua, recolzant-se en eines tecnològiques i en la digitalització.
La implantació de solucions avançades ha d’ajudar al sector en la seva adaptació al nou context climàtic i en la mitigació del seu impacte. Però, perquè aquesta transformació digital i ecològica tingui èxit, és essencial conèixer, en primer lloc, l’impacte de l’ús de l’aigua vinculat a l’activitat turística amb l’objectiu d’identificar mesures per a la seva reducció i impulsar la resiliència del sector davant de riscos associats al canvi climàtic.
En aquest sentit, Agbar duu a terme a través del seu centre tecnològic CETAQUA, auditories hídriques així com el càlcul de la petjada hídrica mitjançant l’ús d’eines digitals com els bessons digitals per a calcular, simular i plantejar escenaris de reducció d’aquesta petjada, per exemple, a cadenes hoteleres, on compta amb nombrosos casos d’èxit.
Per una altra banda, les infraestructures de telemesura i la instal·lació de sensors (mesura de quantitat i qualitat) permeten el control de consums en temps real i la possibilitat de fer manteniment predictiu de les xarxes hidràuliques de l’interior de les instal·lacions turístiques a través de l’aplicació de la intel·ligència artificial, així com la recerca de fuites avançada.
El monitoreig de la població estacional i el seguiment del comportament i usos que els turistes fan dels recursos mitjançant models matemàtics i machine learning és també una línia que, des de la companyia, es considera clau per a adaptar els serveis a les necessitats reals del sector.
La regeneració i les Solucions Basades en la Natura
Però la inversió tecnològica no serveix de res si no hi ha disponibilitat de recursos hídrics. Per aquest motiu, Agbar aposta per la regeneració de les aigües residuals, un recurs estructural que suposa una alternativa sostenible i circular als recursos convencionals. L’aigua regenerada no només s’utilitza per finalitats tan rellevants com el baldeig de carrers, el reg de parcs i jardins o la recàrrega d’aqüífers, sinó també per al reg de camps de golf o la generació d’hàbitats naturals com els aiguamolls, que permeten oferir espais sostenibles i mediambientalment atractius.
Les solucions basades en la natura com els aiguamolls anteriorment esmentats, són una referència també a tenir molt en compte pel sector turístic com a segell de compromís mediambiental, circularitat i recuperació d’espais naturals. Parcs inundables que permeten mitigar l’impacte de possibles inundacions i recollir aigua de pluja per a la posterior regeneració, o filtres naturals per a la depuració d’aigua, són altres dels nombrosos exemples que Agbar ha executat com a solució basada en la natura, tant de la mà del sector públic com del privat.
Conscienciació
En paral·lel, és fonamental posar en marxa iniciatives per a la conscienciació i la sensibilització de la població, amb accions que promoguin pràctiques sostenibles dirigides a residents estacionals i visitants, ja que poden contribuir a reduir la demanda d’aigua addicional i el seu ús responsable.
En definitiva, l’aigua és un element central per a les regions turístiques, proporcionant la base per activitats recreatives que contribueixen a la prosperitat econòmica de les comunitats locals. L’experiència, la inversió tecnològica i el compromís mediambiental són factors clau que han de permetre la transformació del sector turístic i la seva adaptació al canvi climàtic.