L’aeroport inicia l’estiu més ambiciós dels últims sis anys
Diari de Girona. El touroperador Balkan Holidays, amb una nova ruta a Sofia, i la polonesa Enter Air s’han sumat a última hora a l’oferta d’aquest estiu des de l’aeroport de Girona Costa-Brava, que connectarà amb 49 ciutats.
L’aeroport de Girona-Costa Brava dona el tret de sortida, aquest cap de setmana, a la seva temporada d’estiu més ambiciosa dels últims sis anys. Després d’un període de treball intens de les institucions gironines per promocionar les instal·lacions de Vilobí d’Onyar, amb iniciatives com el conveni d’impuls signat per la Diputació, la Generalitat i la Cambra de Comerç, la creació de la marca turística GROWing o l’acolliment de la fira internacional d’aviació Connect Aviation, l’objectiu per a aquest 2025 és clar: superar, enguany sí, els dos milions de passatgers, després de tancar el 2024 havent fregat aquesta xifra (es va quedar amb 1,9 milions).
L’aeroport connectarà amb 49 ciutats aquest estiu, dues més que l’any passat. D’aquestes, n’hi ha sis de noves: Sarajevo (Bòsnia i Hercegovina), Lublin (Polònia), Ostrava (República Txeca), totes tres operades per Ryanair; Luton (Regne Unit), a càrrec de Jet2, Budapest (Hongria), que operarà WizzAir, i Sofia (Bulgària), una incorporació d’última hora que anirà a càrrec del touroperador Balkan Holidays. Aquesta connexió es farà un cop per setmana des del 20 d’abril al 25 de juny i del 2 de setembre al 21 d’octubre.
En total, l’aeroport gironí tindrà nou companyies o touroperadors treballant-hi aquest estiu: Ryanair, Jet2, WizzAir, Air Arabia, TUI Airlines, Transavia, SmartWings, Enter Air i Balkan Holidays. Tot i això, no és cap novetat que la majoria de les connexions -fins a un total de 36- estiguin operades, un cop més, per Ryanair. Això sí, la britànica Jet2 també ha reforçat la seva aposta per la Costa Brava, amb un increment del 18% en el nombre de seients fins arribar als 82.000 al llarg de tota la temporada d’estiu, a banda d’afegir-hi l’aeroport de Luton.
De tota manera, l’arrencada de la temporada d’estiu serà progressiva. Algunes connexions començaran ja mateix, mentre que d’altres s’aniran incorporant a la programació fins al mes de juny, de manera que al juliol, en plena temporada alta, ja hi haurà pràcticament totes les rutes disponibles.
D’aquesta manera, Ryanair connectarà amb Düsseldorf, Frankfurt Han, Karsruhe/Baden-Baden, Memmingen- Munich West, Nuremberg (Alemanya); Brussel·les-Charleroi i Brussel·les Zaventem (Bèlgica); Sarajevo (Bòsnia-Herzegovina); Zagreb (Croàcia); Helsinki (Finlàndia); París-Beauvais (França); Cork, Dublín, Knock-Oest d’Irlanda, Shannon (Irlanda); Bari, Pescara, Pisa (Itàlia); Riga (Letònia); Beni Mellal (Marroc); Eindhoven, Maastricht (Països Baixos); Cracòvia, Lublin, Poznan, Wroclaw (Polònia); Birmingham, Bournemouth, Bristol, East Midlands, Belfast, Leeds-Bradford; Londres-Stansted; Manchester (Regne Unit); Ostrava i Pardubice (República Txeca).
Pel que a Jet2, connectarà amb nou destinacions del Regne Unit: Glasgow, Newcastle, Leeds-Bradford, Manchester, East Midlands, Birmingham, Bristol Luton i Stansted (Londres). Mentrestant, Transavia seguirà oferint les seves dues connexions amb Països Baixos -Amsterdam i Rotterdam-, i el touroperador TUI connectarà amb Brussel·les, Gatwick, Birmingham i Manchester.
L’aeroport també reforçarà la seva connexió amb Europa de l’Est gràcies a Smartwings, que volarà a Praga i Varsòvia; Wizz Air , que connectarà amb Budapest; i Enter Air, que tindrà rutes a Poznan, Varsòvia, Katowice i Gdnask. D’altra banda, Balkan Holidays volarà fins a Sofia i Air Arabia a Tànger.
Aquestes 49 ciutats suposen l’oferta més elevada de l’aeroport gironí des de l’any 2019, abans de la pandèmia. Aquella temporada d’estiu, l’aeroport gironí va connectar amb 58 ciutats. Una xifra considerable, però inferior a les que hi havia hagut en èpoques de bonança, quan s’havien superat les 70 rutes estivals, abans que Ryanair aterrés a Barcelona.
Objectius: hivern i Espanya
Però l’ambició de les institucions gironines no s’acaba aquí. Més enllà de la temporada d’estiu, que es considera fonamental degut al caràcter turístic de la demarcació, la Diputació, la Generalitat i la Cambra també defensen que cal seguir treballant per ampliar la temporada d’hivern. Un altre objectiu consisteix en recuperar els vols domèstics, com per exemple els que hi havia hagut a Santiago de Compostel·la, Sevilla o Granada, però per ara no s’ha aconseguit.