L'aeroport de Girona se situa a la cua d'Espanya en mercaderies | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

L’aeroport de Girona se situa a la cua d’Espanya en mercaderies

  |   Novetats

Diari de Girona. A hores d’ara, se n’han transportat un 35,1% menys que durant el mateix període de 2024

Tot i les excel·lents xifres en transports de viatgers, amb rècord inclòs durant el mes d’agost, el transport de mercaderies no obté tan bones xifres a l’aeroport gironí. Al contrari. Durant aquest mes d’agost, s’ha situat a la cua de la xarxa d’aeroports d’Aena a Espanya, quedant només per davant dels aeroports de la Gomera, Astúries i Santander. De fet, durant el mes d’agost, van caure un 98% les mercaderies transportades respecte el mateix mes de 2023 i un 76,5% respecte l’any 2019, data que Aena agafa com a referència perquè correspon a abans de la pandèmia de la covid-19. Durant els vuit primers mesos de l’any (de gener a agost), les xifres tampoc son per llançar coets: a hores d’ara, per l’aeroport han passat menys mercaderies que durant el mateix període de l’any passat, tot i que sí que s’ha produït un augment respecte el 2019.

Aquesta tendència a la baixa de les mercaderies a l’aeroport de Girona contrasta amb la mitjana estatal, que va a l’alça. Així, a les instal·lacions de Vilobí d’Onyar van haver-hi només 875 quilos transportades durant el mes d’agost, xifra que representa la principal caiguda respecte l’agost de 2023 de tota la xarxa d’Aena: -98,4%. A més, el descens en relació al 2019, que se situa en un 76,5%, també és un dels més acusats del conjunt de l’Estat.

Pel que fa als primers vuit mesos de l’any (és a dir, les dades corresponents entre els mesos de gener i agost) s’han transportat per l’aeroport de Girona un total de 87.186 quilos de mercaderies. Això significa un retrocés del 35,1% respecte el mateix període de l’any passat, tot i que hi ha hagut un creixement del 66,7% respecte el 2019, abans de la pandèmia. En aquest cas, sí que es tracta d’un dels creixements més importants de tota la xarxa, tot i que no se situa en primera posició. Això sí, l’aeroport gironí sí que en té diversos per darrera: és a dir, aeroports on s’han transportat menys mercaderies en el conjunt de l’any. En tots els casos, tanmateix, es tracta d’aeroports petits: concretament, els d’A Coruña, El Hierro, Melilla, Astúries, La Gomera, Pamplona, Almería, Valladolid, Santander, Sant Sebastià, Jerez de la Frontera i Madrid-Cuatro Vientos. Hi ha diversos aeroports, tanmateix, on no s’ha transportat cap mercaderia, i que per tant no apareixen a la llista.

Les mercaderies a l’aeroport de Girona han seguit una trajectòria oscil·lant els últims anys,tot i que no han acabat d’agafar mai velocitat de creuer. Ni tan sols la instal·lació d’un Punt d’Inspecció Fronterera (PIF), el 2009, va aconseguir revitalitzar aquets sector econòmic, malgrat les previsions apuntaven que havia d’acollir 650 operacions anuals i moure 10.000 tones de mercaderies anuals. A la pràctica, va resultar infrautilitzat.

Un dels moments en què es van transportar més mercaderies a l’aeroport de Girona va ser durant la pandèmia, quan van arribar tones de material sanitari i fins i tot un avió que transportava 60 quilos de material per fabricar respiradors a la fàbrica Seat de Martorell, entre altres. En els darrers anys també han arribat a l’aeroport gironí un parell de vegades un dels avions de mercaderies més grans del món, l’Antonov 124, per carregar cinc helicòpters i transportarlos.

Aquest sector ha experimentat una trajectòria oscil·lant, però no ha acabat de funcionar