La vaga a Rodalies provoca hores de retard als passatgers de Girona
Diari de Girona. La CGT va convocar la protesta contra la privatització de Renfe Mercaderies i per la jornada laboral de 35 hores. En general el servei va circular a un 33%, a les hores puntes ho va fer un 66%.
La vaga a Rodalies de Catalunya de Renfe, convocada per la Confederació General de Treball (CGT) va fer que l’estació de Girona estigués més plena del normal. Durant tot el dia d’ahir va circular un 33% del servei habitual, un de cada tres trens; excepte les hores puntes, durant les quals el servei va funcionar un 66%, de les sis del matí a les 9:30h i de les cinc de la tarda a les 20:30h. Segons l’ACN, des de Rodalies van assenyalar que es va adherir el 2% de la plantilla a la vaga i que durant les dues primeres franges de serveis mínims no van notificar cap incidència. El sindicat va assegurar que l’aturada és «el punt de partida» d’un seguit de mobilitzacions que volen fer aquest 2023.
Al migdia, els usuaris de Rodalies a Girona van notar la vaga. L’estació de tren estava més plena de l’usual i grups de persones es congregaven al voltant de la pantalla, atents als retards del seu tren. La gran majoria de gent que es trobava a les 16:30 h a l’estació de Girona estava esperant el tren direcció Portbou. El que hauria d’haver passat a les 14:50 mai es va arribar a presentar i tots els passatgers van haver d’esperar al següent, programat per a les 16:05 h, però que no va arribar fins a les 16:50. «No tenia ni idea de la vaga d’avui, m’hauria agradat saber-ho per haver-me organitzat diferent. He de fer coses a Portbou i ara ho hauré de canviar tot», explicava una dona americana que viu a Girona: «m’he entretingut voltant pels locals, així també he pogut combatre una mica la calor, ja que en aquests establiments hi ha aire condicionat».
En unes escales de l’estació, assegudes mentre esperaven el tren, hi havia un dona amb les seves dues filles petites que no paraven quietes. Elles també havien d’agafar el tren direcció Portbou que anava amb retard, perquè el seu destí era Figueres; però en comptes d’estar nerviosa, la dona estava molt tranquil·la «m’he d’esperar molta estona, però ja estic acostumada a lidiar amb les nenes, a més, soc molt puntual i no tinc pressa», assegurava la mare de les dues nenes. Al seu costat, hi havia una altra dona que esperava exactament el mateix comboi. Es tractava d’una usuària habitual i també estava molt tranquil·la, en el seu cas, perquè ja està acostumada als retards de Rodalies. Explicava que al matí agafa un tren que sol ser sempre puntual —avui anava amb una hora de retard—, però que el de les quatre de la tarda normalment va tard «sigui 10, 15 o fins a 40 minuts» relatava la dona. De totes maneres, ella no es queixava d’haver d’esperar tanta estona i en aquelles condicions de calor, ja que considera que «es fan vagues els dies importants perquè tinguin afectacions, si no és així no serveix de res. Tinc ganes d’arribar a casa, però entenc la situació».
La protesta
El responsable del Sector Federal Ferroviari (SFF) – CGT a Barcelona, Miguel Huelamo, va explicar ahir a l’ACN que la jornada del dimecres va ser l’inici d’un seguit d’aturades que el sindicat vol emprendre fins a finals d’any. Va afirmar que Adif i Renfe volen «externalitzar i, per tant, privatitzar el servei de Renfe Mercaderies». Això, va dir, afectarà la plantilla i també va justificar la vaga per aconseguir la reducció de la jornada laboral a 35 hores. Des de la CGT asseguren que «l’externalització constant de la càrrega de treball són evidents i estan fomentant la precarietat de les plantilles».
Huelamo també va admetre que «els serveis mínims fixats per la Generalitat no són dolents per a l’usuari» i que la voluntat del sindicat no és «fastiguejar la ciutadania sinó donar visibilitat allò que pretén fer l’empresa pública». Així i tot, va reconèixer estar «content» del seguiment.
El tren de les 14:50h a Portbou no va arribar mai i el següent, programat a les 16:05h, va passar a les 16:50h