La UE rebaixa les exigències climàtiques a les empreses per guanyar competitivitat
Diari de Girona. Brussel·les modificarà la legislació perquè el 80% de les companyies no estiguin obligades a informar del seu impacte ambiental • La nova estratègia prioritzarà les tecnologies netes fabricades a Europa
La Comissió Europea va presentar ahir una bateria de mesures per simplificar i rebaixar les exigències de rendició de comptes de les empreses en diverses legislacions clau del Pacte Verd, amb l’objectiu de reduir la paperassa i millorar la competitivitat de l’economia europea. «No podem competir amb una mà darrere de l’esquena», va advertir el comissari d’Economia, Valdis Dombrovskis, en roda de premsa. «Els últims cinc anys han estat un període de regulació intens i el nostre compromís amb la transició verda i digital no ha canviat. Però hem d’admetre que té un cost», va assenyalar. Amb la proposta de Brussel·les, només les grans empreses es veuran obligades a retre comptes. Segons el propi executiu, el 99% de les empreses a la Unió Europea són petites i mitjanes.
La reforma de la legislació que proposa Brussel·les preveu que el 80% de les empreses es vegin exemptes d’oferir informació sobre els riscos i oportunitats derivats de qüestions socials i mediambientals, i sobre l’impacte de les seves activitats en les persones i el medi ambient. Brussel·les puntualitza que modificarà la legislació perquè puguin fer-ho de manera voluntària.
La legislació havia d’entrar en vigor enguany i havia d’aplicarse progressivament. Amb la proposta de la Comissió, només les empreses amb més de 1.000 empleats o que facturin més de 50 milions d’euros a l’any hauran de retre comptes. Brussel·les proposa posposar la data de publicació d’aquests informes dos anys per donar marge al fet que governs i Eurocambra puguin arribar a un acord i modificar la legislació.
Simplificació de les normes
La Comissió també proposa reduir les exigències en el marc de la directiva sobre diligència deguda en matèria de sostenibilitat empresarial. Brussel·les vol eximir a les empreses de l’obligació
La Comissió també proposa rebaixes fiscals per reduir la càrrega de les factures de l’electricitat
de realitzar «sistemàticament» avaluacions sobre possibles impactes negatius en les cadenes de subministrament. Respecte les avaluacions periòdiques de sostenibilitat, l’obligació de fer-ho deixa de ser anual per passar a esdevenir quinquennal.
La simplificació de les normes que proposa Brussel·les s’aplica també a regles que determinen quines activitats poden considerar-se com a sostenibles en el marc d’una política d’inversions. També aquí la proposta de la Comissió és limitar el nombre d’empreses cobertes, el tipus d’activitat i els requeriments. El Mecanisme d’Ajust de Carboni en Frontera va ser una de les grans mesures del Pacte Verd. Precisament amb la intenció d’impulsar que les mateixes mesures de lluita contra el canvi climàtic que la UE aplicava es reproduïssin a altres llocs, i per protegir les empreses de la competència deslleial.
Producció europea
El pla també «és una aposta decidida per una producció industrial made in Europe sostenible i competitiva», va explicar el vicepresident Executiu de la Comissió per a la política Industrial, Stéphane Séjourné, tot afegint que l’objectiu és «replantejar completament la lògica de la contractació pública, basada exclusivament en el preu per introduir nous criteris de sostenibilitat, resiliència i preferència europea en la contractació pública, i més en general en les ajudes públiques». L’objectiu és crear un mercat predictible i estable per a les empreses europees, al mateix temps que la Unió Europea redueix les seves dependències d’altres països i enforteix la seva indústria.
La Comissió Europea va presentar també un pla per fer més assequible l’energia, en el qual proposa rebaixes fiscals i fins i tot exempcions per a la indústria i les llars amb un consum alt, amb l’objectiu de millorar la competitivitat i alleujar la càrrega dels ciutadans. «Per a alguns càrrecs polítics has de jurar el càrrec sobre la Bíblia. A la Comissió Europea vaig haver de jurar el càrrec sobre l’informe Draghi», va fer broma el comissari d’Energia, Dan Jørgensen, en roda de premsa. Aquest informe sobre què ha de fer Europa per millorar la seva competitivitat, va explicar, esmenta fins a 700 vegades la paraula energia. Europa ha reduït la seva dependència energètica de Rússia i els avenços cap a la descarbonització del sector energètic comencen a oferir resultats.
Però no només les empreses pateixen. «Gairebé 47 milions d’europeus no van poder permetre’s escalfar adequadament les seves cases», va explicar Jørgensen.