La temperatura a Girona creix per sobre la mitjana espanyola
Diari de Girona. Els termòmetres de la capital gironina s’han enfilat 1,53 graus en 118 anys, mentre que a 59 ciutats de l’Estat s’han incrementat 1,31 graus.
La temperatura mitjana a la ciutat de Girona ha crescut per sobre la mitjana de 59 ciutats espanyoles entre els anys 1900 i 2018. Concretament, els termòmetres de la capital gironina s’han enfilat 1,53 graus durant aquests 118 anys, segons es recull en un informe de l’Observatori de la Sostenibilitat. Girona és la dissetena ciutat, entre les 59 analitzades, amb un major increment de la temperatura. D’aquesta manera, l’increment de la calor a la ciutat ha estat inferior al de Madrid, Barcelona o ciutats del sud d’Espanya com Còrdova, Sevilla o Ciudad Real, però ha estat superior al d’altres localitats del sud com Màlaga, Jerez de la Frontera o València, entre altres. Les dades s’han extret gràcies al servei Copernicus de la Unió Europea, un programa dedicat a l’observació de la Terra.
Segons l’informe Evolució de temperatures a 59 ciutats espanyoles. 1900-2018, les temperatures han crescut 1,31 graus de mitjana a 59 ciutats espanyoles on viuen 16,5 milions de persones. Les localitats que més han vist pujar els seus termòmetres són Còrdova, on s’han enfilat 1,99 graus, Linares (Jaén), on han crescut 1,98 graus; i Conca, amb 1,88. En canvi, les ciutats on menys ha crescut la temperatura mitjana es troben totes a Galícia: es tracta de Santiago de Compostel·la i A Coruña, amb 0,76 graus cadascuna, i Vigo, amb 0,77. Tot i això, els responsables de l’estudi subratllen que, amb major o menor mesura, a cadascuna de les 59 localitats analitzadeds s’ha produït un augment de la temperatura.
I malgrat que les dades corresponen a unes localitats concretes, els responsables de l’Observatori assenyalen que tot apunta que «a la resta del país s’han produït situacions similars». És per això que, en el seu informe, alerten que «tots i cadascun dels ciutadans espanyols ja han estat sotmesos a l’increment de temperatures». Davant d’això, adverteixen que «és evident que el més important és adaptar-se al canvi climàtic».
Un altre aspecte que té en compte el document és que, aquest 2022, l’edat mitjana dels espanyols és de 45 anys. Durant aquest període, les temperatures mitjanes han crescut 1,56 graus, mentre que per als nascuts l’any 2000 s’ha incrementat 0,54 graus fins l’any 2021.
Per tot plegat, el responsable de l’Obsevatori, Fernando Prieto, indica que les evidències mostren que «les temperatures i els efectes del canvi climàtic estan augmentant a tot el país i no s’estan prenent les mesures necessàries d’adaptació», i creu que les institucions no estan fent prou per protegir la ciutadania.
El setembre ha estat càlid a bona part de Catalunya
Catalunya deixa enrere un mes de setembre que es pot qualificar de càlid a bona part del país. Segons un informe del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), la primera meitat del mes va ser especialment càlida a causa d’una massa d’aire tropical. Tot i que recentment hi ha hagut setembres més calorosos a Catalunya, especialment el de 2018, en algunes estacions del sud del país enguany ha estat el setembre més càlid de la sèrie, com és el cas d’Alcanar, Amposta o Ulldecona.
Pel que fa a la pluja, ha estat un mes irregular: en general ha estat sec, o fins i tot molt sec al litoral central i a punts del prelitoral, però en canvi al nord-est i al Prepirineu ha estat plujós, i al Tarragonès molt plujós.