La supressió de l'IVA de l'oli d'oliva no s'aplicarà en quedar aturada al Congrés | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La supressió de l’IVA de l’oli d’oliva no s’aplicarà en quedar aturada al Congrés

  |   Novetats

Diari de Girona. La mesura, que el Govern central va pactar al gener amb Junts, no podrà ser aprovada abans de finals de juny, just quan acaba el termini de les mesures anticrisi. El tràmit parlamentari porta dos mesos sense avançar ni sotmetre’s a debat.

El compromís del Govern central de suprimir l’IVA a l’oli d’oliva, acordat el gener amb el grup parlamentari de Junts, es quedarà al tinter, sense possibilitats que entrar ja en vigor. L’exempció de l’impost ha quedat estancada en el tràmit al Congrés dels Diputats, on fa dos mesos que no avança ni es debat. Encara que el PSOE i Sumar decideixin ara reactivar i accelerar el procés per a l’aprovació, aquesta no es produirà abans del 30 de juny, la data en què s’extingeix el paquet de mesures anticrisi, en què s’havia d’incloure l’eliminació de la taxa a l’oli d’oliva. L’assumpte va ser una de les qüestions pactades amb Junts perquè el grup català donés suport a la pròrroga del decret de mesures per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades dels conflictes a Ucraïna i al Pròxim Orient. Això va evitar, en aquell moment, que l’Executiu de Pedro Sánchez perdés la primera gran votació d’aquesta legislatura al Congrés.

Les esmenes dels dos partits que formen la coalició del Govern, PSOE i Podem, al decret anticrisi, presentades a principis de març, recullen que «el tipus impositiu de l’IVA dels olis d’oliva i de llavors quedarà fixat en el 0% des de l’entrada en vigor de la llei fins al 30 de juny del 2024». El problema és que com que el Congrés no s’ha afanyat a iniciar la tramitació parlamentària, la nova normativa no estarà a punt a temps. Només al Congrés necessitaria almenys tres setmanes més: una, per ser aprovada en ponència; una altra, per rebre llum verda en comissió i, una tercera, per al debat i el vistiplau en sessió plenària. De moment, l’assumpte no està a l’agenda parlamentària per a aquesta setmana.

Un cop arribi al Senat, on el PP té majoria, el procés d’aprovació podria durar tres setmanes més, un termini més que probable, ja que el decret anticrisi no només parla de l’oli d’oliva, sinó que inclou punts més conflictius com l’impost de successions o els desnonaments. Després d’aquelles sis setmanes de votacions exprés, que situaria el calendari en la penúltima setmana de maig, el text encara hauria de tornar al Congrés per a la seva aprovació definitiva.

L’oli d’oliva era un dels dos aliments bàsics de la cistella de la compra (l’altre era la pasta) l’IVA dels quals s’havia reduït al 5%, en lloc de suprimir-se completament com va passar amb ous, llet o verdures i hortalisses, segons el decret aprovat pel Govern a mitjans del 2022. Aquest decret, i els sis que van aparèixer en mesos successius, es van dictar per intentar contenir l’onada inflacionista per l’esclat de la guerra d’Ucraïna.

El compromís per a l’eliminació de l’impost va sorgir com una de les contrapartides perquè Junts no torpedinés els decrets que es van votar al Congrés el 10 de gener passat. Els postconvergents, segons van explicar en un comunicat, van aconseguir en aquesta negociació el traspàs integral a la Generalitat de les competències d’immigració en una data no especificada, la publicació immediata de les balances fiscals (l’única promesa que de moment sí que s’ha fet efectiva) i que l’IVA de l’oli passés al 0%.

Problema amb les cooperatives

El retard ha suposat, no obstant, un alleujament per al sector de la transformació, que havia arribat a plantejar al Govern una compensació per poder pal·liar la despesa que li podia suposar la mesura. La Federació Espanyola d’Industrials d’Oli d’Oliva (Infaoliva) va advertir, quan es va donar a conèixer l’exempció el gener passat, que la indústria de l’oli d’oliva, integrada per petites empreses, moltes d’elles cooperatives, havien de suportar unes despeses afegides per cada liquidació realitzada fins que passés el termini de devolució de l’IVA pagat al pagès.

Mentrestant, l’oli d’oliva ha continuat pujant des de principis d’aquest any i ja acumula un increment del 13,2% des de començament del 2024. Això és degut a que la producció de la campanya 2022-2023, que és la que actualment és al mercat, va ser un 55% inferior a l’anterior.