La pujada de la llum infla un rebut que té l’IVA més alt que a Alemanya, França i Itàlia
Diari de Girona. La factura dels primers dies de gener podria ser la segona més cara de la història, segons càlculs de FACUA.
El preu de l’electricitat al mercat majorista segueix als núvols en aquest inici de l’any i acabarà repercutint en la factura que paguen famílies, petites empreses i autònoms en un moment en què el consum es dispara per l’onada de fred i el coronavirus segueix refredant l’economia. Facua calcula que aquest mes els consumidors domèstics pagaran vint euros més que ara fa un any en un rebut que ja està carregat de costos fixos (peatges de transport i distribució, primes a renovables …) i, sobretot, d’impostos. Espanya és el país europeu que més IVA cobra a la llum, un 21%, per sobre d’Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit, on només es cobra un 5%.
Segons dades de OMIE, l’operador que gestiona el mercat diari i intradiari d’electricitat a la península Ibèrica, el preu de la llum en el mercat majorista s’ha situat en els últimes dies a l’entorn dels 90 euros per megawatt i hora (MWh), prop del seu màxim històric. El descens en la generació de renovables, l’augment de la demanda d’energia pel fred i la pujada del gas, que està marcant els preus en el sistema marginalista que fixa les retribucions als productors, expliquen l’alça de preus en el mercat majorista, que impactarà directament en la tarifa regulada de l’electricitat (PVPC) i que podria tenir incidència en les pròximes revisions dels contractes del mercat lliure. De tota manera, el preu de la producció elèctrica tot just representa el 30% del rebut. La resta, que és la part fixa, està compost de peatges, primes i, sobretot, tributs.
L’IVA de la llum a Espanya és del 21%, ??per sobre del 19% que cobra Alemanya i més del doble del 10% d’Itàlia. França aplica un 20% a la part fixa de la factura i un 5,5% a la part variable i Regne Unit, que acaba de sortir de la Unió Europea, aplica el 5%. En el conjunt de la UE, la forquilla va des del 5% de Malta i el 6% de Grècia, fins al 25% de Suècia i el 27% d’Hongria, segons dades de la Comissió Europea. Amb la càrrega d’impostos, el rebut de la llum que paguen els espanyols és el cinquè més alt de la UE, segons dades del primer semestre del 2020 d’Eurostat. Al programa electoral de Unides Podem, coalició que forma part ara de el Govern d’Espanya, s’incloïa la rebaixa de l’IVA de l’electricitat del 21% al 10%, una proposta que també defensa Ciutadans.
No obstant això, la portaveu de Govern, María Jesús Montero, va apuntar que Espanya està advertida per part de la Comissió Europea per l’ús «de manera abusiva o excessiva» de l’IVA reduït i superreduït. Brussel·les sí que va autoritzar l’any passat a el Govern d’esquerres de Portugal a reduir l’IVA del 23% al 13% per als primers 100 quilowatts hora de consum mensual dels usuaris connectats en baixa tensió.
La factura elèctrica de l’usuari mitjà en els primers dies de gener ascendeix a gairebé 88 euros. De mantenir-se els preus per quilovat hora (kWh) de la primera meitat del mes, aquesta seria la segona més cara de la història, segons la darrera anàlisi de FACUA – Consumidores en Acción. El preu del quilovat hora d’electricitat ha augmentat un 40% interanual en els primers dies de l’any. L’increment del quilovat per hora provoca que la factura mensual de l’usuari mitjà s’hagi encarit 19,65 euros en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Així, el rebut seria actualment de 87,92 euros, un 28,8% per sobre dels 68,27 euros registrats en els primers catorze dies de 2020.