La Platja d'Espolla s'omple d'aigua i de visitants | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Platja d’Espolla s’omple d’aigua i de visitants

  |   Novetats

Diari de Girona. La gran afluència de persones posa en perill aquest espai natural protegit. Els ajuntaments alerten de danys en camins i camps de conreu. A més, també fan una crida al civisme i reclamen mesures per garantir la conservació del paratge.

L’aturada de les pluges, a estones, al llarg del cap de setmana ha provocat que centenars de persones s’acostessin a visitar la Platja i el salt d’Espolla a cavall dels municipis de Fontcoberta i Esponellà. L’episodi de pluges continuades d’aquestes darreres setmanes han fet ressorgir l’aigua subterrània que ha omplert del tot aquest singular estany intermitent que no s’omplia des de fa cinc anys, quan el temporal Glòria va castigar bona part de les comarques gironines.

El pas de la borrasca Martinho d’aquesta setmana, sumada a les precipitacions dels últims vint dies a la conca lacustre de Banyoles i a l’Alta Garrotxa, han fet brollar de nou l’estany. La ràpida difusió a les xarxes socials i als mitjans de comunicació ha fet despertar la curiositat de molta gent per veure aquest fenomen natural. En l’àmbit de reserves d’aigua, aquesta situació és molt positiva perquè assegura que els aqüífers subterranis de la conca lacustre hagin quedat ben plens i això garanteix aigua per tot aquest any com a mínim.

De les comarques gironines

Els visitants provenien de diferents llocs però majoritàriament de les comarques de Girona. En Josep de la Vall d’en Bas va venir acompanyat d’un grup de 10 amics amb la intenció de veure el fenomen després d’un bon esmorzar de forquilla. La Mireia i en Jaime, de Barcelona, van venir acompanyats de les seves dues filles per tal de conèixer aquest estany i intentar veure’n granotes o triops. En Joan i la Rosa, que venien de Figueres i Palafrugell, visitaven Espolla per primera vegada i tenien la intenció de veure també el Salt d’Espolla creuant el pla de Martís per la via verda. La Laura i l’Àlvar, naturals de Menorca, però residents a Ripoll també venien per primera vegada. Aquesta parella formava part d’un grup de vint persones que feia una visita guiada, programada de fa temps, pels Museus de Banyoles i que els va permetre gaudir-la amb l’estany ple.

Una altra característica de la Platja d’Espolla són els triops, uns petits crustacis que desperten la curiositat dels visitants per la seva singularitat i aspecte prehistòric. Aquesta espècie d’invertebrat té un cicle de vida extraordinari, ja que només reneix quan l’estany s’omple. La posta d’ous dipositada durant la darrera brollada, queda enterrada i enquistada sota el fang o a les porositats de la roca calcària aguantant intactes durant un llarg període de sequera que pot arribar fins a diversos anys. Quan tornen les pluges abundants i l’estany s’omple de nou i els triops hi neixen al cap de quinze dies colonitzant les aigües fins a la nova posta i el següent període de sequera.

Cal remarcar que tot l’entorn és un Espai Natural Protegit i els cartells informatius que hi ha indiquen molt clar que els visitants no poden sortir dels itineraris marcats, ni passejar amb els gossos deslligats i molt menys emportar-se cap de les diferents espècies d’amfibis i crustacis que hi viuen.