La meitat dels allotjaments oberts a la Costa Brava | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Fotos de turistes. On vulgueu... Lloret de Mar... és per il·lustrat el turisme gironí aquests dies.

La meitat dels allotjaments oberts a la Costa Brava

  |   Novetats

 

 

El Punt. La demanda és desigual segons la zona. S’esperen ocupacions del 80% a la Costa Brava Centre. A Lloret de Mar, on el client tradicional és l’estranger, l’ocupació serà testimonial.

La supressió del confinament comarcal ha reactivat el sector turístic de la Costa Brava. Fins fa dues setmanes, bona part dels empresaris no es plantejaven obrir els establiments de cara a aquesta Setmana Santa per por de no tenir clients. Entre dissabte i dilluns de la setmana passada, però, i sorprenentment per al mateix sector, l’allau de trucades i de reserves va ser “de bojos”, i alguns dels hotels més petits i, sobretot, les cases rurals ja van quedar pràcticament plens a principis de setmana. Però el sector turístic a la Costa Brava no treballarà a ple rendiment. Primer, perquè no tots els establiments estaran oberts (obren pocs hotels grans i el 40% dels càmpings), i perquè la demanda és desigual segons la zona. A la Costa Brava Centre, per exemple, on hi haurà més de la meitat dels hotels oberts, s’espera una ocupació de fins al 80% i, en canvi, a Lloret de Mar, tot i que la destinació té un 20% de públic català, sense el turista estranger de moment només obriran una desena dels 127 hotels que hi ha actualment. “Obriran els hotels familiars i de petites dimensions de cara a Setmana Santa”, va explicar el president del Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, Enric Dotras. La resta d’hotels estan en espera de veure si s’aixeca el confinament perimetral de Catalunya o no.
El 40% dels càmpings
L’aixecament del confinament comarcal ha animat el 40% dels establiments de l’Associació de Càmpings de Girona. Són, en total, una trentena de càmpings, dinou dels quals estan ubicats a la costa i deu, a l’interior. El gerent de l’associació, Ward Wijngaert, ha explicat a l’ACN que arran de la flexibilització de les restriccions han rebut una veritable “explosió” de reserves. “Des de l’anunci i fins avui, els càmpings que tenien anunciada la reobertura han pogut anar esgotant les places en bungalous, però les reserves en parcel·les van més lentes, perquè són un perfil de client que se sol esperar per assegurar-se que farà bon temps”, comenta Wijngaert.
Turisme rural a l’alça
Pel que fa als establiments de turisme rural, ara ja tenen una ocupació del 80% a l’interior i del 60% a la costa i, segons preveu el president de l’Associació Turisme Rural Girona, Ramon Corominas, aquesta Setmana Santa es podria arribar a la plena ocupació, “i no només durant el cap de setmana”. Des del sector, demanen que s’aclareixi la normativa, ja que hi ha molts establiments de més de deu persones que no saben si poden obrir.
Apartaments a punt
Des de l’Associació Turística d’Apartaments (ATA) de les comarques gironines, asseguren que està augmentant el volum de reserves. Actualment els establiments ja tenen entre un 15% i un 20% de les places reservades i les primeres previsions assenyalen que un 70% dels establiments ja estaran oberts. I, de cara a l’estiu, el sector està rebent reserves de client català, però també d’estranger (belgues, alemanys i francesos). La vicepresidenta de l’ATA, Ester Torrent, però, fa una crida a la calma, perquè, a causa de la pandèmia, han hagut de flexibilitzar les polítiques de cancel·lació i això fa que fins a l’últim moment no es puguin concretar les reserves que hi ha.

Reclamen lliure mobilitat dels ciutadans vacunats
El sector turístic de les comarques gironines reclama la lliure mobilitat de tots els ciutadans que estiguin vacunats. Aquesta petició ja s’ha fet arribar al govern de la Generalitat perquè la traslladi al de l’Estat, però ara que s’acosta Setmana Santa i que una part del sector depèn molt del turisme estranger, que pel tancament perimetral no pot viatjar fins a Catalunya, aquesta reclamació s’ha intensificat. Uns 220 milions de persones d’arreu del món ja han rebut almenys una dosi de les vacunes, i “una part important de les quals ja podria viatjar”. És per això que el sector, a través de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, ha fet la petició oficial i s’està animant perquè “les altres federacions catalanes s’afegeixin a la reclamació”. “Oi que acceptem persones amb un passaport de qualsevol país del món? Doncs podem fer el mateix amb el certificat de vacunació”, diu Dotras.
L’hostaleria voreja el ple total entre el divendres sant i el dilluns de Pasqua

L’ocupació es redueix a un 45% els altres dies, però el desplaçament a segones residències és massiu. Les estacions d’esquí són el principal reclam.

L’ocupació hotelera per Setmana Santa se situarà al voltant d’entre un 75% i un 85% a tota l’àrea pirinenca, però aquests xifres i, puntualment, fins i tot algunes de superiors es concentren entre el divendres sant i el dilluns de Pasqua. La presidenta de l’Associació d’Hotels i Càmpings de la Cerdanya, Núria Vidal, ha explicat que no estan notant l’èxode de barcelonins anunciat, amb una ocupació el cap de setmana passat d’un 35%, que atribueix a les previsions de mal temps i al fet que molts dels que han pujat a la comarca són segons residents. Vidal ha indicat que, a hores d’ara, l’ocupació dels quatre primers dies de Setmana Santa voltaria el 45% i puja al 75% els dies pròpiament de vacances.
El director del Patronat de Turisme de Lleida, Juli Alegre, és més optimista i ha calculat l’ocupació en un 85% al Pirineu lleidatà. Ha informat que bona part dels establiments obriran, al voltant també del 85%, i ha destacat la bona ocupació als càmpings, amb un ple total als bungalous i un 75% als espais d’acampada. Alegre ha dit que han detectat un increment de persones que es mouran fora de les dates més assenyalades, cosa que, segons ell, és il·lustratiu de la responsabilitat de la població. Finalment, ha dit que la bona qualitat de la neu és un reclam important aquests dies al Pirineu –el cap de setmana passat, les estacions públiques van registrar més de 4.000 forfets venuts.
El president de l’Associació d’Hostaleria del Ripollès, Fran Barroso, ha informat que han rebaixat les expectatives d’ocupació d’un 85% que tenien en un primer moment, a causa de l’anunci de mal temps, de les alertes de precaució tot i el desconfinament i de la negativa a poder allargar l’horari de la restauració als sopars.
Per altra banda, el president de l’Associació d’Empreses d’Esports d’Aventura del Pallars Sobirà, Florido Dolcet, ha informat que ja tenen un 50% de reserves i que, aproximadament, obriran la meitat de les empreses del sector, entre altres coses perquè part del seu personal treballa a les estacions d’esquí.
Dolcet ha remarcat que van obrir l’estiu passat amb totes les mesures de seguretat i que no van registrar cap problema. Ha reivindicat que, amb un any d’experiència, les activitats del sector són segures i es duen a terme en grans espais a l’aire lliure.