La majoria de peixateries de Girona no ofereixen la informació obligatòria | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La majoria de peixateries de Girona no ofereixen la informació obligatòria

  |   Novetats

Diari de Girona. La normativa les obliga a disposar d’un tiquet on es recull la data i la zona de captura, l’art de pesca utilitzat o si el producte ha estat congelat.

«Què coi passa a les peixateries amb l’absència generalitzada del tiquet d’informació del producte?». S’ho preguntava fa uns dies l’activista de la cuina tradicional Abraham Simon en un post a Facebook. Afegia que, segons la seva experiència als diferents mercats de les comarques gironines «només 1 de cada 4 peixateries disposen d’aquest etiquetatge». Una situació que desperta la seva preocupació: «Si pago els calamars de potera a 70 €/kg el mínim que puc exigir és aquesta informació tan bàsica del producte, i si no hi és, em fa sospitar molt».

El reglament europeu d’etiquetatge de peixos i marisc estipula que les peixateries estan obligades a tenir l’etiqueta del producte informant de la denominació comercial, el nom científic, el mètode de producció, la zona de captura (país de producció i massa d’aigua), l’art de pesca utilitzat a les pesqueries extractives, si el producte ha estat descongelat i la data de duració mínima d’aquest, si s’escau. Aquesta informació la facilita la llotja corresponent i ha de ser clara, concreta i molt entenedora per al públic, per tal de complir amb la normativa vigent, la qual busca contribuir a la traçabilitat del producte i donar al consumidor la possibilitat de fer una compra segura.

El president del gremi de peixaters de Catalunya, Alex Goñi, explica que «és un problema que s’arrossega» i que a les comarques gironines es pot deure a un tema de confiança amb els peixaters. «La gent normalment compra el peix a llocs de confiança i sap que el seu peixater no l’enganyarà», assegura. També creu que «Girona és una de les zones del país on més producte de proximitat es consumeix» i que per aquest motiu «no necessiten aquest etiquetatge per fiar-se de la qualitat del producte». Tot i així, el president del gremi a Catalunya sentencia que «les normatives estan per complir-les».

Una visita al Mercat del Lleó de Girona permet comprovar que Abraham Simon no s’equivoca: només dues de les nou peixateries compleixen amb la normativa.

«Molta gent compra el peix de l’estranger i el ven com si fos d’aquí» explica Raquel Manrique, treballadora de Peixos Serra, una de les dues peixateries del Mercat del Lleó que compleixen amb l’etiquetatge correcte. La venedora afegeix que «des de Salut i Consum s’haurien de fer més revisions per tal de resoldre el problema», ja que «el preu del peix de costa és molt diferent del de l’estranger». Una opinió que comparteix Carmen Busquets, la peixatera de Peix Carmen i que porta 50 anys al sector: «Fa tres o quatre mesos van venir a fer una inspecció i ja els van avisar». De la mateixa manera, Busquets opina que ella prefereix no tenir peix a la seva parada a «vendre producte que ella no compraria o enganyar els seus clients».

La majoria de les peixateries que es troben al Mercat del Lleó aconsegueixen el producte a través de l’empresa Peixos Puignau, que també té una botiga a Girona des de fa 23 anys. Marta Moreno, una de les treballadores de l’establiment, explica en relació a aquest cas que molts cops l’etiqueta informativa de la llotja arriba «mullada o en males condicions» i que per això Peixos Puignau elabora les seves pròpies etiquetes. En aquest sentit, creu que aquest mal estat de les etiquetes pot ser una de les raons per les quals les peixateries no les posen a les seves parades.

Informació voluntària

D’altra banda, segons informa el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, els comerciants també poden facilitar informació sobre la data de captura del producte de la pesca o de recollida dels productes de l’aqüicultura, la data de desembarcament dels productes de la pesca o la informació sobre el port de desembarcament dels productes, una informació més detallada sobre els arts de pesca, la indicació de l’estat del pavelló de l’embarcació que ha capturat els productes i informacions de tipus mediambientals, ètica o social . De la mateixa manera, també poden especificar el contingut nutritiu del producte i les tècniques de producció realitzades, aquesta informació a diferència de l’anterior té un caràcter voluntari, amb només una condició que sigui clara i precisa, conclou el Departament.