La identificació via mòbil amb el DNI virtual, vàlida a partir d’avui
Diari de Girona. En la primera fase l’aplicació es podrà fer servir en algunes gestions, però serà obligatori encara portar a sobre també el document físic
A partir d’avui a les vuit del matí, qualsevol ciutadà amb DNI en vigor a la seva cartera podrà, a més, portar-ne una versió digital al telèfon mòbil. Una per terminal, inviolable, incopiable i escalable segons les dades que l’usuari vulgui revelar en segons quines situacions se li requereixi. Amb baixada de bandera de sortida en el BOE, la Policia Nacional ha posat en marxa l’aplicació MiDNI, que servirà com a document nacional d’identitat virtual per fer tota mena de tràmits, des d’identificar-se com a major d’edat en una discoteca, fins a justificar la identitat davant d’una urna en un procés electoral, passant per acords comercials, presentacions davant notari, signatures de préstecs o simples recollides de paquets.
Amb aquesta àmplia ambició el Govern central llança -mitjançant reial decret explicat ahir pel ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaskaaquesta innovació que la Policia considera «una ampliació de drets».
La seva implantació es fa de manera progressiva: durant almenys un any serà imprescindible portar alhora el DNI físic i el virtual, mentre entitats, comerços, serveis i fins i tot les mateixes policies -ja sigui la nacional, les autonòmiques, les locals i la Guàrdia Civilvan acostumant-se al seu ús. D’aquí un any, l’abril del 2026, el ciutadà podrà exigir que qualsevol entitat admeti la seva identificació amb el DNI virtual.
El Ministeri d’Interior ha desenvolupat el DNI virtual amb els experts en Documentació de la Policia Nacional i la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, i amb la validació prèvia del Centre Criptològic Nacional -dependent del CNI- i l’Agència de Protecció de Dades.
A partir d’avui, comença la fase culminant del que a Interior anomenen «Projecte d’Identitat Digital». Primer obstacle per salvar: la Policia llança MiDNI com a única aplicació oficial i utilitzable per carregar el DNI al mòbil. No valen les imitacions i apps que ja estan oferint una cosa només remotament semblant: guardar una còpia en PDF als arxius del telèfon.
Aquesta còpia no serveix com a acreditació fefaent.
Aquest DNI és un document virtual autèntic, no substitueix el DNI físic i de moment és una funció complementària. Es genera cada cop que és necessari amb una petició de resposta instantània a la Policia, la qual envia un QR al mòbil perquè el ciutadà el pugui mostrar. Aquest codi QR té dues mesures extraordinàries de seguretat: només dura 60 segons, i no es pot capturar amb una captura de pantalla per guardar-lo.
El ciutadà que vulgui disposar del DNI digital ha d’estar primer registrat davant la Policia Nacional. Si l’usuari té DNI electrònic, ho pot fer a l’adreça d’internet www.midni.gob.es. Si no té DNI electrònic, ha d’acudir a actualitzar les màquines dels punts d’actualització de documentació, els PAD. Si no va per aquesta via, pot demanar el registre presencial davant un funcionari mitjançant cita prèvia.