La Generalitat autoritza les dessalinitzadores privades | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La Generalitat autoritza les dessalinitzadores privades

  |   Novetats

Diari de Girona. També flexibilitza les restriccions a l’aigua en el sector primari per garantir la supervivència del bestiar i garantir la continuïtat de l’activitat.

El Govern ha autoritzat les dessalinitzadores privades mòbils que puguin impulsar sectors econòmics, com el turístic, i ha acordat una flexibilització de restriccions a l’aigua en el sector primari per garantir la supervivència del bestiar i que cap agricultor hagi d’abandonar la seva activitat per la sequera.

Així ho van explicar ahir la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, el secretari general d’Acció Climàtica, Josep Vidal, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos, en la roda de premsa posterior a la reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera de l’executiu català.

«S’ha acordat un règim especial per a dessalinitzadores de finançament privat que serà complementari al sistema de proveïment habitual i que s’haurà d’usar només per mantenir l’activitat econòmica i els llocs de treball», va explicar Plaja.

El Govern encara no ha rebut cap proposta formal de dessalinitzadora privada, però és conegut l’interès del sector hoteler de Lloret de Mar; en tot cas, la proposta és oberta a qualsevol activitat amb finançament privat, sempre que el projecte compleixi les normes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

En aquest sentit, Vidal va concret arque els projectes de dessalinitz adores sempre hauran de ser aprovats per l’ACA i, si cal instal·lar-la en espais públics, per l’ajuntament o la administració competent.

A més, els impulsors hauran de justificar la dessalinitzadora per les necessitats de l’activitat econòmica i per garantir els llocs de treball.

A banda de Lloret deMar, l’L’Associació d’Empresaris Roses–Cap de Creus també ha proposat a l’Ajuntament de Roses instal·lar una gran planta dessalinitzadora a la zona de l’antiga depuradora de marisc. La planta hauria de donar servei a totes les empreses i es proposa com a solució global per al municipi.

Les dessalinitz adores podran servir per a qualsevol activitat del sector econòmic, per la qual cosa en el cas del turístic -on es produeix actualment la demanda d’aquestes instal·lacions mòbilspodran servir per omplir piscines, cosa que com a norma general està prohibida en la fase d’emergència per sequera.

Això sí, els interessats hauran d’acreditar que prèviament han fet l’estalvi que estableix el pla de sequera en tota la seva activitat, que en el cas del turisme ha de ser del 25 %.

Vidal va explicar que no obligaran que els que promoguin dessalinitzadores hagin de tenir un excedent, però en el cas que n’hi hagi «es demanarà que contribueixi a la sostenibilitat d’altres activitats econòmiques o dels ajuntaments».

Davant les demandes de pagesos i ramaders, el Govern ha introduït canvis «quirúrgics» en les restriccions a l’aigua per donar resposta a les demandes del sector primari malgrat la situació de sequera extrema, va explicar Plaja.

Són mesures perquè «cap agricultor hagi d’abandonar la seva activitat per la manca d’aigua, i per garantir la supervivència del bestiar i la viabilitat econòmica de les explotacions», va ressaltar la portaveu de l’executiu català.

Més aigua per a la ramaderia

Concretament, no s’aplicarà el 50 per cent de reducció l’ús d’aigua en ramaderia -com estableix el pla de sequera en fase d’emergènciaon l’activitat es basa en femelles reproductores.

Per reduir el 50 per cent en altres casos, com el bestiar d’engreix per enviar a escorxador, s’acceptarà que l’explotació quedi buida durant un període de temps per fer l’estalvi d’aigua i després es pugui emplenar al 100%, per tal de no perdre caps de bestiar.

A l’agricultura, la reducció del 80% d’aigua vigent en el pla de sequera no serà efectiu en explotacions de cultius llenyosos o permanents, que hauran de reduir en un percentatge que considerin que permeti garantir la supervivència.