La cuina tradicional serà un dels grans eixos del Fòrum Gastronòmic
Diari de Girona. Estrena un espai dedicat a les varietats d’oli
L’essència de la cuina tradicional catalana. Aquesta serà una de les temàtiques que centraran l’onzena edició del Fòrum Gastronòmic de Girona, que es farà els dies 17,18 i 19 de març al Palau de Fires i a la zona de la Devesa i que comptarà amb 150 ponents i 180 expositors que conviuran amb altres activitats. La programació d’enguany arriba amb novetats com un espai centrat en l’oli d’oliva o la presentació d’una iniciativa que vol posar en valor la cuina a la brasa.
Així, des de l’organització es remarcava ahir en la presentació de la pròxima edició del Fòrum que la cuina clàssica i la cuina acadèmica tindran un «pes important» en el certamen, on es valoraran els motius pels quals en la gastronomia tot acaba tornant, «encara que de manera modernitzada». Se’n parlarà en una conferència que comptarà amb Carme Picas (El Ginjoler), Kristian Lutaud (ex del Bulli), Albert Boronat (L’Ambassade), Pere Monje i el crític Philippe Regol, d’Observació Gastronòmica.
Abans, el cuiner André Bonnaure, especialista de l’ànec, pronunciarà una conferència sobre el futur del foie-gras, on es valorarà si aquest aliment està o no en crisi.
D’altra banda, coincidint amb el fet que el 2025 Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, el Fòrum reflexionarà sobre la cuina catalana i quins elements han de formar part de la seva definició a través d’una xerrada per establir-ne els plats més representatius.
Nous projectes i espais
Una de les noves activitats que va destacar el director de continguts del Fòrum, Salvador García-Arbós, va ser el simposi que es portarà a terme al voltant de la carn a la brasa, una disciplina culinària que considera que «s’ha sofisticat en els últims anys». Entre els ponents que en formaran, destaquen els membres de ALABRASA, una nova iniciativa que s’establirà a la zona de la Devesa, i que es donarà a conèixer a partir d’activitats que faran valdre tot el procés de transformació del foc i el seu paper essencial en la cuina a través de demostracions i xerrades. Paral·lelament, el Fòrum tornarà a disposar dels espais destinats al cafè i als vins. Aquest últim tindrà com a novetat una zona amb màquines dispensadores automàtiques de 60 varietats de vins (amb la seva corresponent fitxa), la majoria de l’Empordà, i alguns de la DO Montsant, que és la convidada d’enguany. Aquesta oferta pretén agilitzar el tast de vins per a aquelles persones que busquen conèixer-ne de nous per renovar per exemple la carta de vins d’un restaurant, segons explicava la responsable d’aquest àmbit del Fòrum, Clara Antúnez. I destacava com a novetat d’un espai centrat en l’oli, per donar a conèixer les diferents varietats i explicar la importància que tenen en la cuina catalana.
Altres activitats
El certament disposarà de tres espais diferents on es desenvoluparan les diferents activitats: l’Auditori Gastronòmic, la Barra Gastronòmica i l’Aula de Debat.
Un dels actes principals del Fòrum està previst el 18 de març a la tarda, quan Joan Roca (El Celler de Can Roca) i Eduard Xatruch (Disfrutar) reflexionaran sobre el procés creatiu i la innovació, al mateix temps que abordaran què és el que significa tenir un restaurant que ha estat considerat com el millor del
món, el que comporta estar en el punt de mira de tothom. El mateix dia s’organitza un diàleg sobre els vins sense alcohol i també es debatrà sobre l’augment del consumidor musulmà a Catalunya.
D’altra banda, una altra de els xerrades estrella de la programació posarà el focus en les dones pastisseres i en el fet que el sector femení cada vegada més deixa els restaurants per posar en marxa aquest tipus d’establiments, principalment per tenir una millor conciliació laboral. Paral·lelament, Carme Casas (periodista) i Montse Guillén (cuinera) rebran el premi «El Sabor del Mediterrani», instituït pel Fòrum Gastronòmic Girona i elBullifoundation.
D’altres activitats completaran el programa, com degustacions amb productes de 5a gamma (es presenten envasats i a punt per ser consumits després d’un procés de regeneració) i premis als millors plats de la cuina marroquina.
Suport institucional
La presentació de la nova edició del Fòrum va comptar amb la presència de diferents càrrecs polítics, com a director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, Josep Guix, qui va realçar alguns dels productes que es produeixen a les comarques gironines, com «el suro, les pomes, el vi, l’oli i la llet».
La primera tinenta d’alcaldia de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Girona i vicepresidenta de la Diputació, Gemma Geis, va expressar que el Fòrum és un reflex de «la nostra voluntat política de construir en un futur en què la gastronomia esdevingui un puntal per a la prosperitat».
El president de la Diputació, Miquel Noguer, va remarcar per acabar la importància que les administracions ajudin en actes com el Fòrum, tot afegint que des de la Diputació «continuarem impulsant propostes com Girona Excel·lent», segell de qualitat agroalimentària que té per objectiu difondre productes gironins.