La CEOE accepta abordar l'Estatut del Becari | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La CEOE accepta abordar l’Estatut del Becari

  |   Novetats

Diari de Girona. La patronal portava dos mesos sense reunir-se amb el Ministeri de Treball després de la indignació causada per la llei d’ocupació.

 La gran patronal CEOE es va tornar a asseure ahir a una taula de negociació amb el Ministeri de Treball i els sindicats després de dos mesos de relacions suspeses. Almenys en allò presencial. Els negociadors de l’entitat empresarial van acudir per intentar tancar el nou Estatut del Becari, que porta diversos mesos de retard i que fins ara no comptava amb el seu beneplàcit i sí el dels sindicats. Fonts consultades de la patronal al·leguen que la seva presència a la reunió va ser en nom de la «responsabilitat» com a agent social més representatiu.

La reunió va començar a les nou del matí i va finalitzar després de la una del migdia sense acord entre les parts. Fonts del Ministeri de Treball van explicar que la cita va transcórrer «en un ambient de gran entesa i també molt constructiu» i que el Govern s’havia compromès a enviar en els propers dies un nou esborrany per avançar en les negociacions.

El 14 de desembre del 2022, l’entitat empresarial va emetre un comunicat en què declarava suspeses les seves interlocucions amb el ministeri liderat per Yolanda Díaz «per considerar-les tramposes i contrària a la bona fe», segons va manifestar llavors.

I és que a la bancada empresarial va encaixar molt malament la inclusió per part del Govern d’una esmena dins de la llei d’ocupació en què reforçava el paper de la Inspecció de Treball en el control dels expedients de regulació docupació (ERO).

Entremig la CEOE va participar en les negociacions per definir el salari mínim interprofessional (SMI) del 2023, encara que d’una manera atípica. Els empresaris no van acudir a la primera de les reunions i es van limitar a enviar per escrit quina era la proposta d’augment. Un cop van ser cridats a la segona, els patrons no es van presentar i tampoc van enviar cap paper. El seu president, Antonio Garamendi, va al·legar que l’Executiu «només vol la foto» i no es va personar, manifestant així el seu rebuig a l’increment del 8%, fins a 1.080 euros bruts mensuals (en 14 pagues) de l’SMI.

Des del 5 de desembre de l’any passat que el Ministeri de Treball no convocava una taula per discutir sobre l’Estatut del Becari. Una norma que es troba aturada i que fa mesos que hauria d’estar tancada, segons el calendari del ministeri. El xoc entre les parts deriva, entre d’altres, del manteniment o no de les pràctiques extracurriculars.

Inicialment, el Ministeri Treball va pactar amb els sindicats eliminar-les a partir de l’any 2025, si bé per tal d’atreure els empresaris a un acord va acceptar a mantenir-les més enllà, però amb més limitacions en el seu ús diari. Cosa que no va acabar convencent les centrals i va aturar la negociació. Una negociació, d’altra banda, que no té suports parlamentaris segurs una vegada superi el diàleg social, circumstància que també està provocant l’aturada del procés.