La Cambra de Barcelona veu difícil una espiral de preus | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

cambra

La Cambra de Barcelona veu difícil una espiral de preus

  |   Novetats

El Punt. La institució també revisa a la baixa 1,5 punts les previsions de creixement per a enguany, fins a un 4,8%. Roca reclama definir un pacte de rendes i protecció per als col·lectius més vulnerables.

La Cambra de Comerç de Barcelona veu difícil que l’enlairament generalitzat dels preus desemboqui en una espiral inflacionista. El motiu, la moderació que, de moment, estan tenint els increments salarials pactats en els convenis col·lectius que s’han firmat a Catalunya tant durant el 2021 com en el primer tram del 2022, que se situen força per sota de l’IPC, tot i que en el primer trimestre d’aquest any els augments són una mica més substancials.

Això, segons Joan Ramon Rovira, cap del gabinet d’estudis de la Cambra, denota que ara com ara la inflació és conjuntural, i que si no se’n contamina la resta del sistema, “quan la conjuntura canviï, la competència farà que els preus es normalitzin a la baixa”. Això allunya també la possibilitat d’estagflació, és a dir, la fatídica combinació d’inflació i estancament econòmic, segons Rovira, que ahir va presentar l’últim informe de conjuntura de la institució.

No obstant això, els efectes secundaris de la inflació, que ja era present abans de la guerra a Ucraïna i que s’ha accelerat pel conflicte, han fet que la Cambra revisi a la baixa les perspectives de creixement de l’economia catalana per a aquest any i també per al 2023. En línia amb altres organismes i entitats, la Cambra ha retallat un punt i mig la previsió de PIB del 2022, fins a un 4,8%, una taxa que passarà a ser del 3,6% l’any que ve. “És un escenari d’alentiment, però no d’estancament”, va subratllar Rovira, que tanmateix va alertar que mantenir el relatiu optimisme actual “dependrà de nosaltres, de les polítiques públiques i de les decisions que prenguin els agents econòmics i socials”.

L’analista de la Cambra va assenyalar que “hi ha factors positius d’impuls de l’economia, que tot i que alentit, és notable”. D’entrada, l’ocupació, que manté una inèrcia positiva que s’espera que es mantingui, tot i que la seva evolució és asimètrica i no tan falaguera per als autònoms, que tal com va comentar Rovira, ha estat “el col·lectiu més castigat durant la pandèmia i ara per la inflació”. En el capítol de l’activitat empresarial, l’expert va assenyalar un afebliment a partir de les dades de l’enquesta de clima empresarial de la Cambra, tot i que en el sector concret de l’hostaleria les expectatives de futur són altament positives, paral·lelament a la bona temporada que s’albira per al turisme.

Altres ítems de l’activitat com ara les exportacions i la construcció també revelen desacceleracions; en el cas de les primeres l’alça és una mica enganyosa precisament pels encariments. En aquest sentit, segons les prospectives de la Cambra, un 31,5% d’empreses tenen previst apujar preus de venda. Tot i els clarobscurs, Rovira va sostenir que “en absolut hi ha un context recessiu”, però és imprescindible posar fil a l’agulla en el canvi de model productiu, que es passi “de competir per preus a fer-ho per productivitat”.

La presidenta de la Cambra, Mònica Roca, no va estalviar crítiques “als oligopolis energètics que van incrementant beneficis”, ni tampoc a “un govern espanyol que no deixa clar quins mecanismes posarà en marxa per posar fre als preus de l’energia”. Abonant la necessitat expressada per Rovira de no indexar els salaris a la inflació, Roca va instar els agents socials a subscriure un pacte de rendes, “que podria ser plurianual perquè no es perdés poder adquisitiu a mitjà termini”, i a “establir mesures de protecció dels col·lectius més vulnerables”.