La Caixa i Criteria tornen a Catalunya set anys després del trasllat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

La Caixa i Criteria tornen a Catalunya set anys després del trasllat

  |   Novetats

Diari de Girona. El Sabadell va prendre la mateixa decisió fa un mes

La Caixa torna a casa. El patronat de la fundació presidida per Isidre Fainé va acordar ahir «per unanimitat i en sessió extraordinària» tornar a Catalunya la seu social i la de Criteria, el hòlding a través del qual gestiona les seves participacions industrials, més de set anys després de traslladar-les a Palma de Mallorca l’octubre del 2017 a conseqüència del referèndum independentista. «L’acord al patronat es va adoptar tenint en compte que ja no es donen les circumstàncies que van causar el trasllat temporal d’aquestes seus», va argumentar la institució, que en el seu dia va explicar que aquest canvi temporal tindria lloc «mentre es mantingui la situació actual a Catalunya, i per preservar els seus interessos empresarials i socials, així com la seva operativa normal».

Execució ràpida

El retorn de La Caixa s’intuïa des de fa algun temps, però una vegada adoptada la decisió la seva execució va ser fulminant. Fainé va activar el procés dimarts a la tarda i el patronat de la fundació va ser convocat ahir al matí per reunir-se a les cinc de la tarda de manera híbrida: alguns dels patrons hi van ser presencialment i altres de manera telemàtica. La decisió va ser comunicada al Govern central, la Generalitat i la presidenta de les Balears, Marga Prohens, abans de fer-se pública a través de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Es tracta del segon gran retorn a Catalunya després de l’aprovat fa una mica més d’un mes pel Sabadell, que va fer servir pràcticament el mateix argument («Ja no es donen les circumstàncies que van motivar el trasllat»). Així, encara que no ho van expressar explícitament, en tots dos casos hi ha jugat un paper clau la normalització de la situació política catalana propiciada per l’arribada de Salvador Illa a la Generalitat, si bé en el cas del banc vallesà també hi va influir l’oferta de compra que ha presentat sobre l’entitat el BBVA.

La decisió de La Caixa té, per tant, ressonàncies polítiques, a més a més d’empresarials. Després del retorn del Sabadell, el Govern es va mostrar confiat que hi hauria més retorns i va celebrar la decisió de la fundació, amb la qual en els últims temps ha entaulat una aliança més o menys explícita per realitzar moviments com la substitució de José María ÁlvarezPallete com a president de Telefónica per Marc Murtra, executiu pròxim als socialistes catalans i patró de la Fundació La Caixa, com també ho és el seu antecessor en l’operadora.

«És una notícia molt bona i un senyal més de l’impacte positiu de la normalització de la situació política i econòmica a Catalunya», van celebrar fonts del Ministeri d’Economia. Cal recordar que el pacte d’investidura PSOE-Junts incloïa elaborar un pla que fomenti el retorn de les empreses que se’n van anar. El moviment de La Caixa té una significació especial en un moment en què les relacions entre els dos partits semblen estar reconduint-se i poden donar una mica més d’estabilitat parlamentària al Govern.

CaixaBank, en canvi, va manifestar la intenció de romandre a València i fonts de l’entitat apunten que la decisió del seu principal accionista no suposa cap canvi. «La nostra vocació de ser a València no té terminis, per això parlem d’un caràcter indefinit», va afirmar a finals de gener Gonzalo Gortázar, conseller delegat del banc controlat per La Caixa (al voltant del 31% del capital) i l’Estat (una mica més del 18%). En tot cas, té l’argument que Bankia, que va absorbir el 2021, ja tenia també la seu a València, a la qual cosa se suma el fet que la decisió de la fundació i Criteria li treu pressió per seguir els seus passos.

El nou pas fet per la fundació liderada per Fainé entronca amb una sèrie de moviments significatius que realitza la institució des de principis del 2004. En poc més d’un any, La Caixa ha nomenat director general Josep Maria Coronas, vicepresident Javier Godó i conseller delegat de Criteria Ángel Simón. El hòlding ha llançat un pla estratègic 2025-2030 per elevar de 27.000 a 40.000 milions d’euros el valor dels seus actius.

En aquesta línia, ha sumat a la cartera de participacions industrials, la més important d’Espanya, inversions en empreses com Veolia, Puig o ACS, a més d’elevar-la a Telefónica o Colonial, un grup que conforma algunes de les principals participades juntament amb CaixaBank o Naturgy.

En un comunicat, La Caixa va destacar que el retorn de la seu social als serveis centrals de la fundació i Criteria a Barcelona (Avda. Diagonal, 621-629) «no implica moviment de persones ni d’espais o serveis corporatius, en la mesura que la majoria dels empleats i centres de treball han estat sempre ubicats a Barcelona». Alhora, va destacar que la fundació «té un ferm compromís amb les seves arrels, des que va ser fundada com a Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis de Catalunya i Balears el 1904» per l’advocat Francesc Moragas.