La caiguda de l'autoconsum un altre 26% afecta ja la indústria i el comerç | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

La caiguda de l’autoconsum un altre 26% afecta ja la indústria i el comerç

  |   Novetats

El Periódico. La patronal fotovoltaica parla de normalització després d’un 2022 extraordinari i descarta una crisi. El sector demana desgravacions fiscals per arribar a l’objectiu de 19 GW el 2030.

Nova clatellada per a l’autoconsum. Després d’un retrocés del 30% el 2023, la instal·lació de plaques solars per a l’autoconsum ha tornat a caure en el primer trimestre d’aquest any un 26,32%, amb 420 megawatts (MW) instal·lats, segons un nou estudi trimestral de la Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF). I la caiguda comença a afectar no només el sector residencial, com fins ara, sinó també les instal·lacions comercials i sobretot la indústria. Lluny de l’alarmisme, la patronal parla de normalització després d’un 2022 extraordinari com a conseqüència dels “altíssims” preus de l’energia i les subvencions dels fons europeus.

L’estudi es basa en una enquesta a partir d’una mostra representativa del 70% del mercat i revela que les instal·lacions residencials “han tocat terra” amb una caiguda del 15% en els primers tres mesos d’aquest any, davant els 93 MW instal·lats de mitjana el 2023, mentre que en l’àmbit comercial el retrocés ha sigut del 22%, després dels 72 MW de l’any anterior.

Onada de caiguda

Menció a banda mereix l’àmbit industrial, el més important en nombre d’instal·lacions d’autoconsum amb prop de la meitat del total, i que fins ara no s’havia vist afectat per l’enfonsament d’aquesta activitat. “L’onada de caiguda ha començat a arribar” també al sector industrial (potència superior als 50 quilowatts) en els primers mesos d’aquest any amb una caiguda del 30% respecte als 25,5 MW instal·lats de mitjana l’any passat. “L’onada és la mateixa, però arriba més tard al sector residencial. La conclusió és que s’està tocant terra en l’àmbit comercial i residencial, mentre que en la indústria està arribant ara”, explica el director general de la patronal, José Donoso.

Amb un total acumulat de 7,4 gigawatts (GW) de potència instal·lada a finals del primer trimestre, la patronal adverteix que si es vol arribar a l’objectiu de 19 GW –establert pel Govern en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC)– cal “eliminar les barreres administratives que encara queden a l’autoconsum col·lectiu i a les comunitats energètiques” i “deixa de donar subvencions” per passar a fer “desgravacions fiscals, com la de l’IVA en el sector residencial o de l’impost de societats per a les empreses”.

Donoso considera que es tracta d’una fase de “consolidació”. “Fa uns anys parlàvem d’un mercat del voltant de 400 MW a l’any, les xifres a què hem arribat eren impensables. Moure’ns entorn de 1.000 o 1.500 MW no és un mal objectiu”, afegeix. I pren distància sobre les fallides en algunes empreses, al·ludint al fet que són motivades per qüestions “empresarials”. “Hi ha una realitat que depèn de la capacitat de gestió de cada companyia, el seu marge per aconseguir finançament i les seves estratègies de supervivència. Com a tendència, hi haurà empreses que desapareguin i d’altres que es fusionaran”, insisteix.

El dirigent rebaixa el catastrofisme sobre els preus zero del mercat majorista de l’electricitat. “Els preus no continuen baixant”, afirma, sinó que el mercat de futurs anticipa preus d’entre 60 i 70 euros per als mesos vinents, “per sobre dels nivells previs al coronavirus” i que l’únic problema que hi ha és el sistema marginalista, que fixa el preu de l’electricitat en el mercat majorista en funció de les tecnologies marginalistes quan les renovables no són una d’aquestes.

També s’ha presentat una altra enquesta, elaborada per The Cocktail Analysis per a Sotysolar, que revela que amb prou feines el 5% dels propietaris d’una vivenda més grans de 25 anys tenen instal·lades plaques solars. De la resta, el 17% en són potencials consumidors, ja que se’n plantegen seriosament la instal·lació o estan ja en procés de fer-ho, mentre que el 78% no s’ho planteja. A més, l’enquesta també recull el “deficient” grau de coneixement i informació que hi ha sobre energia solar, ja que únicament el 19% dels propietaris de vivenda reconeixen estar bastant o molt informats sobre aquesta tecnologia. Entre els principals factors de compra l’estalvi econòmic i la reducció del consum representen el 60% i el 40%, respectivament. Mentre que en un segon esglaó se situen altres motius relacionats amb la sostenibilitat i amb la independència energètica (generar la seva pròpia electricitat). Per zones, el nord-est (Catalunya i Balears) centre i sud (Andalusia), són les que més clients actuals de plaques solars tenen, mentre que les Canàries destaquen per ser la zona amb més clients potencials en procés d’instal·lació o plantejant-se seriosament instal·lar, seguides de la zona del nord-oest.