Jaume Fàbrega: «La fortalesa número 1 del nostre territori és la gent» | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imatge 1

Jaume Fàbrega: «La fortalesa número 1 del nostre territori és la gent»

  |   Novetats

Diari de Girona. El president de la Cambra de Comerç de Girona valora el 2023 com «un bon any» i destaca que li agraden els equips i «treure allò bo de les persones». El 95% de les empreses del territori tenen menys de 10 treballadors i això «ens permet adaptar-nos més ràpid als canvis».

Jaume Fàbrega, empresari saltenc i president de la Cambra de Comerç de Girona, és el convidat de l’episodi número 27 del podcast Girona Valley, impulsat per Diari de Girona i l’agència de comunicació digital La Factoria per a promoure les idees, la innovació, el talent i l’empresa a les comarques gironines. En conversa amb Eduard Batlle, Fàbrega analitza l’economia gironina i d’entrada considera que el 2023 ha estat un any extraordinari per a les empreses del territori «perquè s’han superat les expectatives». Precisament, la Cambra va premiar a inicis d’any les empreses Kave Home i La Selva, en la seva gala anual per distingir dos exemples empresarials que són referència i que representen la fortalesa de la demarcació gironina.

Fàbrega valora el moment actual de l’economia gironina i la situació empresarial en l’inici del 2024. Dificultats i oportunitats en la postpandèmia, el factor resiliència als canvis, l’era de la transformació digital, social i mediambiental, els conflictes bèl·lics i la sequera, que afecta molt les empreses. «El teixit empresarial de Girona és molt potent, amb empreses molt potents i que surten per sobre la majoria. Tenim des d’empreses grans a petites, tot i que el 95% de les empreses gironines tenen menys de 10 treballadors.»

En relació amb els aspectes positius de la demarcació, Fàbrega opina que «la fortalesa número 1 del nostre territori és la gent» perquè «nosaltres no tenim recursos naturals, i per no tenir, no tenim ni aigua, però tenim la gent, que ha fet Catalunya i Girona el que són i, per tant, la gent és clau». I Fàbrega matisa: «amb la gent vull dir tant els emprenedors com els treballadors, eh! A la Cambra sempre defensem l’empresa entesa com la unió dels treballadors i l’empresari».

Com que no existeix cap territori perfecte, el dirigent de la Cambra exposa que la província ha de millorar amb moltes coses i, sobretot, «s’han de fer bé les grans dues transicions que estan pendents per moltes empreses, com són la digital i la verda, i les petites empreses han de millorar fonamentalment en productivitat. I això és una responsabilitat de tots, tant dels empresaris com els directius i com dels treballadors. La responsabilitat és de tots».

A banda de la recuperació del turisme, hi ha aspectes molt importants al territori com el bon moment del Girona FC, que situa la marca Girona al món, i és «una campanya que no es paga amb diners». I també el futur Campus de la Salut a Salt, el gran èxit i prestigi d’Hipra i l’arribada d’un gegant del comerç electrònic com Amazon a l’Alt Empordà. «El nou hospital és una gran oportunitat que no podem deixar passar com a ciutadans i després de la Covid encara s’ha vist més. Ens pot ajudar molt en un futur per ajudar en la transició cap aquesta nova economia de la salut, de l’economia de la vida, que és una de les peces clau del futur de l’economia al món. I nosaltres, des de la Cambra, hi hem de ser i facilitar que es creï aquest ecosistema d’empreses innovadores. I Hipra ens demostra que, amb una feina excel·lent, com es pot jugar a divisió d’honor mundial».

En aquest procés de canvi, un món cada vegada més connectat a escala global, el màxim dirigent de la Cambra visiona que l’entitat «ha de fer com les empreses, canviar, per no morir-se. És la capacitat d’adaptació al canvi i si tenim un gran teixit d’empreses de menys de deu treballadors, potser no és cap limitació sinó l’adaptació als canvis, que són brutals i en venen molts».