Impulsen un paquet d'eines pedagògiques per a l'ecoguiatge de busseig i snorkeling | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Impulsen un paquet d’eines pedagògiques per a l’ecoguiatge de busseig i snorkeling

  |   Novetats

Grup Costa Brava Centre. L’objectiu és facilitar als centres d’immersió uns estàndards comuns i de qualitat per a l’ecoguiatge en la immersió i donar valor afegit a l’snorkeling com a activitat de baix impacte mediambiental.

El projecte està cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) i tot el material estarà a la disposició dels centres a partir del setembre.

En una clara aposta per la sostenibilitat d’activitats subaquàtiques com el busseig i l’snorkeling, l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava ha creat un conjunt d’eines pedagògiques per “descobrir, promoure i conservar els hàbitats marins i d’interès pesquer de la Costa Brava”.

Amb aquesta iniciativa es vol establir uns estàndards comuns i de qualitat per a l’ecoguiatge en el busseig i aportar un valor afegit a les immersions com a activitat de descoberta i de baix impacte al medi marí. Quelcom semblant es va portar a terme el 2018 amb la ‘Formació de monitors i guies de busseig (Ecoguies) per a la conservació dels hàbitats marins i d’interès pesquer a la Costa Brava’.

Cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), el projecte té l’objectiu final de minimitzar l’impacte de l’activitat de busseig en els hàbitats marins, potenciar les bones pràctiques entre professionals i usuaris i vetllar per a la preservació dels fons marins d’interès pesquer i la compatibilitat entre les diferents activitats -extractives, contemplatives, de lleure i divulgatives- al litoral de la Costa Brava.

El paquet d’eines per a l’ecoguiatge inclourà vídeos en 4 idiomes i subtítols per a persones sordes, fitxes submergibles d’identificació d’espècies, guia il·lustrada dels hàbitats marins d’interès pesquer, làmines plastificades dels hàbitats, check-list i guia pedagògica. A banda d’aquest material, el projecte es complementarà amb xerrades en centres educatius del territori GALP Costa Brava així com formació per a monitors per tal que puguin treure el màxim rendiment a les eines pedagògiques.

Continuïtat del projecte

La situació generada per la COVID-19 va impedir que la iniciativa fos una realitat durant el 2020. La idea és que ho sigui a partir del setembre d’enguany, és a dir, tres anys després de la culminació del projecte ‘Formació de monitors i guies de busseig (Ecoguies) per a la conservació dels hàbitats marins i d’interès pesquer a la Costa Brava’. En aquell cas, fins a 206 alumnes de 43 centres i clubs d’immersió de la Costa Brava van participar a la convocatòria gestionada pel GALP.

El treball de networking sorgit arran de la iniciativa va permetre diagnosticar punts d’intervenció per millorar i facilitar la realització d’ecoguiatges i ecobriefings. A més, també es va analitzar el grau de motivació dels centres a l’hora d’arribar a un perfil més jove.

Immersions a l’alça

El busseig amb escafandre ha esdevingut una activitat popular amb més de 28 milions de bussejadors arreu del món. I si ens centrem en la Costa Brava, anualment s’hi fan més de 160.000 immersions, només tenint en compte a capbussadors titulats. L’snorkeling és una altra pràctica en creixement continu. De fet, el 80% dels centres de l’associació van oferir aquest servei durant el 2019, i s’espera que aviat sigui la totalitat.

El bon moment que viu el turisme en les àrees marines protegides obliga a establir mesures per evitar el deteriorament en comunitats bentòniques com el coral·ligen a causa del contacte amb les aletes, cos, mans o equip. D’aquí la importància de l’ecoguiatge de busseig i snorkeling.

El projecte va adreçat tant als centres d’immersió de l’Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava com als participants d’Ecoguies del 2018. Tots ells desenvolupen la seva activitat a l’àmbit del territori del GALP Costa Brava i tenen les respectives seus a 16 municipis.