Girona tanca el segon trimestre amb menys ocupats que fa un any
Diari de Girona. La taxa d’atur es troba per sobre de la registrada el 2022, però cau dos punts i mig respecte als primers tres mesos de l’any. Les comarques gironines guanyen fins a 10.000 llocs de treball.
El mercat laboral gironí tanca el segon trimestre de l’any amb millors xifres que fa tres mesos. Les comarques gironines han guanyat, entre maig i juny, fins a 10.000 llocs nous de treball, a finals de març hi havia 355.400 ocupats i a finals de juny, 365.400. A més, la taxa d’atur se situa en un 8,77%, dos punts i mig per sota del primer trimestre de l’any, segons les darreres dades de l’Enquesta de la Població Activa (EPA) publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Actualment, a les comarques gironines hi ha fins a 35.100 persones aturades, 10.100 menys que el primer trimestre de l’any.
El sector serveis, capdavanter
Com és habitual, la creació d’ocupació a les comarques gironines la lidera el sector serveis, que en el segon trimestre de l’any acostuma a veure incrementat el moviment de personal amb Setmana Santa i l’inici de la campanya d’estiu.
En els últims tres mesos ha generat 11.500 nous llocs de treballs i ocupa a 266.900 persones. Un altre dels sectors que veu augmentat el nombre de treballadors, tot i que llunys del sector serveis, és l’agricultura, que dona feina a 3.000 persones més que durant els primers tres mesos de l’any. En canvi, els ocupats a la indústria han disminuït en 3.700 i la construcció té 800 treballadors menys.
Pitjors dades que fa un any
La comparació amb el primer trimestre del 2023 desprèn dades positives per al mercat laboral gironí, tanmateix, les xifres d’ocupació no milloren les assolides l’any passat entre abril i juny.
La demarcació va tancar el segon trimestre del 2022 amb una taxa d’atur del 8,26%, un 0,51% per sota de la registrada enguany, i amb 33.700 desocupats, 1.400 menys que enguany.
A més, el creixement del mercat laboral del primer trimestre de l’any al segon trimestre va ser superior l’any 2022 al registrat enguany, tot i que aquestes dades es poden veure influenciades per la pandèmia, ja que a principis del 2022 alguns sectors encara es trobaven afectats per les restriccions. El juny de l’any passat es va tancar amb 375.200 ocupats a les comarques gironines, 20.700 més que en els primers tres mesos del 2022, un creixement que dobla al registrat enguany. Fa un any hi havia fins a 9.800 ocupats més que en el tancament el segon trimestre del 2023.
Una situació «complexa»
El secretari general d’UGT a les comarques gironines, Maxi Rica, valora, en línies generals, les dades de manera positiva i defensa la importància de la reforma laboral. Tanmateix, considera que «ens queda moltíssim per recórrer». Encara hi ha una situació complexa al món del treball. A sectors com el turisme les dades reflecteixen que continuem amb aquest model de monocultiu». Rica exposa que les condicions laborals al sector serveis «continuen sent molt precàries». «Hem d’advocar per una posta decidida per generar ocupació de més qualitat i desenvolupar el pacte nacional per la indústria a Girona», afirma.
Per la seva banda, la secretaria general de CCOO a Girona, Belén López, defensa que les dades demostren «la robustesa del nostre mercat de treball». Tanmateix, assegura que «encara hi ha molta gent que està passant dificultats per arribar a finals de mes» i, per això, demana augmentar els salaris. «S’ha de donar un impuls a la negociació dels convenis col·lectius, a les comarques gironines està pendent de negociar, i en aquests moments en una situació d’enrocament el conveni del metall», va exposar.
Des de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), el seu president, Ernest Plana, diu que «la valoració general ha de ser positiva». Tot i això, adverteix que les dades «no emmascarin alguns problemes estructurals del nostre sistema» com la dificultat de les empreses gironines per cobrir vacants, un fet que assegura «és discordant amb la xifra de desocupats».
La millor dada en 15 anys
A Catalunya, la taxa d’atur ha caigut gairebé dos punts entre abril i juny i s’ha situat en el 8,44%, deixant enrere la barrera dels dos dígits i assolint un nivell que no es veia des del tercer trimestre del 2008.El total d’aturats s’ha situat en 336.800 persones a finals de juny i ha baixat en 70.400 persones en comparació amb el març. En comparació amb el 2022, hi ha 23.700 desocupats menys.
A Espanya, la taxa d’atur ha baixat a l’11,6% durant el segon trimestre del 2023, fins a 2,7 milions d’aturats. És la xifra més baixa des del 2008, quan va esclatar la bombolla immobiliària i la crisi bancària. El nombre d’ocupats a Espanya ha superat el llindar dels 21 milions de persones amb un augment de 603.900 treballadors respecte al trimestre anterior. En un any s’han generat 588.700 feines.
Els aturats han caigut en 365.300 persones en comparació amb els tres mesos anteriors i el total s’ha quedat per sota de la barrera dels tres milions. En els últims dotze mesos, la desocupació ha caigut en 157.000 persones a l’Estat.