Girona encapçala l’augment de l’atur al gener amb un increment del 2,24%
Diari de Girona. La creació d’ocupació no remunta i les comarques gironines perden 4.636 afiliats a la Seguretat Social en un mes.
Les comarques gironines tanquen el primer mes de l’any amb un repunt del nombre d’aturats. El mercat laboral gironí ha notat l’acabament de la campanya de Nadal, que l’arribada de la campanya de rebaixes -moltes botigues, l’havien avançat- no ha contribuït a pal·liar la situació. La demarcació ha acabat el gener amb 32.952 persones aturades, 722 més que al desembre, una xifra que suposa un increment del 2,24%, segons recullen les dades del Ministeri de Treball.
Si es compara l’increment percentual de desocupats amb la resta de territoris de Catalunya, Girona és la demarcació catalana on més ha crescut l’atur. Per darrere de les comarques gironines s’hi situen Tarragona (+2,04%), Lleida (+1,76%) i Barcelona (+1,34%). A més, si la xifra de Girona es compara amb la mitjana catalana, la demarcació pràcticament la supera per gairebé un punt (+1,53%).
L’augment de l’atur a Girona s’explica, en gran part, per la dependència que l’economia gironina té del sector serveis. Perquè dels que s’han inscrit a llistes, la pràctica majoria (fins a 680) provenen del terciari. Un sector, precisament, dins el qual s’hi troba el comerç.
Tanmateix, si comparem les xifres d’aquest gener amb les del mateix mes de 2021, el mercat laboral gironí millora. Girona es troba amb 32.952 desocupats, 3.146 menys que un any enrere (-8,72%).
Belén López, secretària general de CCOO de les comarques gironines, explica que “valorem amb cautela aquest increment de l’atur”. La secretària general de CCOO a Girona recorda que “gener és un més que es genera més atur per la finalització de la campanya de Nadal”, tanmateix, afirma que “entreveiem un estancament en la creació d’ocupació que té a veure amb la caiguda sostinguda del consum de les llars per la pèrdua del poder adquisitiu del salaris”.
Per la seva banda, el secretari general d’UGT a Girona, Maxi Rica, assegura que “les dades d’atur no son bones”. Rica considera que “novament estem patint del mateix, del sector serveis”, per aquest motiu considera que cal implementar “un altre model necessari per les comarques gironines”, amb un major pes de la indústria.
4.636 afiliats menys
El mercat de treball gironí suma aturats i, de retruc, també perd afiliats a la Seguretat Social. Segons recullen les dades del Ministeri, durant el gener l’afiliació ha baixat un 1,38%. En aquest cas, però, aquest percentatge es veu superat pel de Tarragona (on aquí el descens ha estat del 2,07%). Sí que se situa, però, per damunt de Barcelona i Lleida (on la baixada d’afiliació s’ha situat en -1,20% i -0,87%, respectivament).
Durant el gener, les comarques gironines han perdut 4.636 afiliats. És un símptoma que indica com les dificultats econòmiques per la inflació i l’alça de preus de l’energia es tradueixen en destrucció de llocs de treball.
A la demarcació ara hi ha 330.701 afiliats a la Seguretat Social. Malgrat la pèrdua d’aquest gener, encara continuen situant-se per damunt dels que hi havia ara fa un any. En concret, un 2,52% més.
Més contractes
Més desocupació i menys afiliats a la Seguretat Social, però, en aquest cas no s’han traduït també en menys contractes. Segons recull l’estadística del Ministeri, durant el gener a la demarcació se n’han rubricat 16.242, cosa que suposa un increment del 7,16% si es compara amb el mes anterior (en concret, 1.085 més).
Ara bé, si la xifra es posa en relació amb la d’ara fa un any, la diferència és aclaparadora. Perquè els contractes signats aquest gener del 2023 arriben a situar-se fins a un 22,82% per sota dels que es van tancar durant el mateix mes del 2022 (en concret, en són 4.801 menys). Per tipologies, gairebé la meitat dels contractes signats al novembre (7.562) han estat indefinits; i la resta, temporals.
Repunt de l’atur a Catalunya i Espanya
D’altra banda, Catalunya ha començat el 2023 amb un repunt de l’atur i una frenada de la creació d’ocupació. L’atur ha pujat en 5.306 persones (+1,53%) al gener a Catalunya, després del descens del desembre per l’impuls de la campanya de Nadal, segons les dades del Ministeri de Treball. El ritme de creació d’ocupació ha caigut per segon mes consecutiu (-1,04%), amb 37.637 treballadors menys que al desembre. Durant el primer mes de l’any s’han tornat a superar els 350.000 desocupats (351.644) . Amb tot, s’ha assolit l’atur més baix en un gener des del 2008, quan hi havia 282.897 aturats. De la mateixa manera, les afiliacions han batut un rècord de la sèrie històrica en aquest mes amb 3.578.142 empleats.
En l’arrencada del 2023, Catalunya ha generat atur a un ritme inferior a la mitjana estatal (+2,5%) i s’ha situat quarta en la llista de comunitats amb més pujades per darrere d’Andalusia, Madrid i el País Valencià.
A l’Estat, el nombre d’aturats ha registrat un increment de 70.744 desocupats en comparació amb el desembre, però s’ha mantingut per sota del llindar dels tres milions.
El nombre de treballadors que cotitzen a la Seguretat Social també ha caigut al conjunt de l’Estat amb 215.047 afiliacions menys que al desembre, per la fi de la campanya nadalenca. Amb relació a l’any passat, però, hi ha 454.063 treballadors més. La mitjana d’afiliats a la Seguretat Social és de 20.081.224 persones, la més elevada de la història d’un mes de gener.