Foment ja prepara el recurs al TC contra l’impost al patrimoni
Diari de Girona. La patronal, que té el suport de la CEOE, ha contactat amb el defensor del poble per iniciar els tràmits. Any nou, estratègia nova. Foment del Treball preveu tenir enllestit a final de mes el recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost de patrimoni que el president de l’organització, Josep Sánchez Llibre, va anunciar el mes passat. De fet, la patronal catalana ja ha contactat amb el defensor del poble, Francisco Fernández Marugán, a través del qual tramitaran aquesta impugnació, com és preceptiu. L’advocat Manuel J. Silva està redactant el recurs, que considera aquest gravamen «confiscatori», segons fonts de l’organització empresarial.
Sánchez Llibre assegura comptar, a més d’amb la CEOE, amb el suport de les organitzacions empresarials madrilenya, aragonesa i valenciana, a més de la Unió Patronal Metal·lúrgica, entre d’altres. El que ha mogut Foment a accelerar aquesta estratègia ha estat l’entrada en vigor dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2021, que inclouen no només la conversió d’un tribut que era provisional en permanent, sinó l’elevació del seu tipus màxim del 2,5% al 3,5% a partir dels 10,7 milions d’euros. La patronal catalana ha fet d’aquest gravamen un ariet contra la política tributària del Govern de Pedro Sánchez i alhora també de l’executiu català, contra la qual ja va posar en marxa fins i tot una campanya publicitària.
Foment entén que la supressió d’aquest tribut seria el millor instrument contra el dúmping fiscal, ja que actualment fomenta les deslocalitzacions de patrimonis. D’aquesta manera replica l’acord sobre harmonització fiscal territorial que ERC va tancar amb el Govern dins el paquet de mesures per donar suport als pressupostos. Segons el parer de PP, aquest pacte intenta dinamitar l’estratègia de reducció d’impostos que porta a terme la Comunitat de Madrid, en què governen amb Ciutadans i el suport de Vox.
Els treballs de Silva, que en el seu dia va ser coreligionari de Sánchez Llibre a l’antiga Unió Democràtica, es basen a demostrar que convertir l’impost de provisional en indefinit conculca l’article de la Constitució que estableix que les noves figures tributàries s’han d’establir per lleis específiques, no a través de la norma dels Pressupostos. Segons el seu parer, la conversió de temporal a indefinit s’assembla a crear una nova figura en el sistema fiscal. Un altre aspecte és el de la confiscatorietat, especialment després de pujar el tipus màxim al 3,5%.