Figueres negocia per desencallar el futur de l'Escola d'Hostaleria | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Figueres negocia per desencallar el futur de l’Escola d’Hostaleria

  |   Novetats

Diari de Girona. L’Ajuntament vol un acord amb la Fundació Miquel per liquidar la concessió de l’edifici i vendre’l a Educació

Des de l’any passat, és públic que el govern de Figueres té en cartera vendre diverses propietats municipals per motius diversos. De fet, un dels casos s’arrossega des de l’anterior mandat i afecta la casa Nouvilas del carrer Nou, de la qual també en té una participació el Consell Comarcal de l’Alt Empordà. A partir del pla de sanejament econòmic implantat l’any passat per a millorar les finances municipals, l’Ajuntament va establir cinc alienacions específiques de patrimoni municipal que, a més de la casa Nouvilas, afectaven les instal·lacions de Can Sagrera, a la zona del Cementiri Municipal; l’edifici de la Fundació Clerch i Nicolau, del carrer Nou; un solar comercial de Vilatenim i l’Edifici de l’Escola d’Hostaleria. La primera venda materialitzada i cobrada ha estat la de Vilatenim, amb un ingrés final de més de 10 milions d’euros, vuit per sobre del pressupost previst. Mercadona ha estat l’empresa compradora, tal com va avançar en el seu moment l’Empordà, del mateix grup editorial que Diari de Girona.

La venda de l’Escola d’Hostaleria és un cas a part, perquè des de fa quinze anys es manté en una situació d’incertesa.Encara que la propietat és de l’Ajuntament, la FundacióMiquel, que va pagar-ne una part del finançament de l’estructura i el seu equipament interior, té en vigor una concessió d’ús per cinquanta anys, dels quals encara en queden uns trenta-quatre.En aquest edifici, hi va haver durant uns anys l’àrea de Promoció Econòmica fins que Educació se’n va fer càrrec per a ubicar-hi les classes de Batxillerat de l’Olivar Gran, el mateix institut que gestiona els cicles formatius d’hostaleria.

Aquest fet és una anomalia, si la comparem amb la resta d’equipaments públics que depenen del Departament d’Educació. Des de la seva arribada al Govern en aquest mandat, l’alcalde Jordi Masquef ha manifestat la seva intenció de “resoldre definitivament aquesta situació”. Ja la tenia entre les carpetes obertes per resoldre, tal com també ha fet amb la situació de la UNED i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Des de fa unes setmanes, Jordi Masquef i el seu equip han mantingut reunions de treball amb els representants de la Fundació Miquel. L’alcalde no ha volgut fer declaracions al respecte, però va deixar anar que “les negociacions van pel bon camí, ja que les dues parts tenim voluntat de solucionar el tema”, que implicaria extingir la concessió amb un acord econòmic que permetria la venda de l’edifici a la Generalitat. Les fonts consultades de la Fundació Miquel també han estat prudents i no han avançat cap posicionament.

L’edifici de l’actual Escola d’Hostaleria de Figueres, de gairebé dos mil metres quadrats, es va estrenar el 2010. Està situat al barri de l’Olivar Gran de Figueres, al costat del Servei Educatiu de l’Alt Empordà, i va suposar una inversió que en el seu moment es va xifrar en 2,6 milions d’euros.

Fonts coneixedores del cas expliquen que l’operació de compra seria assumida per l’àrea de Patrimoni de la Generalitat després que l’Ajuntament de Figueres i la FundacióMiquel arribin a un acord. El consistori s’ha de fer càrrec de la concessió que queda, pagar-los a l’entitat i, després, vendre l’equipament a la Generalitat amb un balanç econòmic positiu per a la ciutat.

Impulsada el 1993 pels empresaris del sector

L’Escola d’Hostaleria de Figueres, estrenada el 2010, va obrir el novembre de 2019 una nova etapa en mans del Departament d’Educació, que assumia tota la gestió de l’equipament. El canvi havia de permetre el creixement dels cicles formatius que imparteix l’institut Olivar Gran i convertir-se en un referent en la formació del sector. La inauguració va coincidir amb el desè aniversari del primer cicle.

Fins aleshores, l’espai era compartit entre els alumnes dels cicles formatius de l’institut Olivar Gran i l’Associació per a Foment de la Formació Professional a l’Alt Empordà, però, des que Educació es va quedar l’edifici de l’Escola d’Hostaleria com a seu educativa per a la Formació Professional, l’ús de l’equipament va passar a mans de l’institut.

Aquesta escola va néixer el 1993 al polígon de Vilamalla amb l’objectiu de cobrir la important manca de personal d’hostaleria qualificat i format a l’Alt Empordà, comarca on el sector turístic té un important pes econòmic i en un moment en què la millora i professionalització dels serveis era clau. Dues institucions que representaven els àmbits professionals del sector, la Cambra de Comerç de Girona i l’Associació d’Empresaris d’Activitats d’Hostaleria de l’Alt Empordà, van posar en marxa aquest projecte d’escola implicant-hi l’Ajuntament de Vilamalla i la societat Secfisa que proporcionava els locals. Aquestes quatre entitats formaven l’Associació per a la Formació Ocupacional a l’Alt Empordà, institució que gestionava el centre. Els cursos eren subvencionats de setembre a desembre pel Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat i de gener a maig per la Cambra de Comerç.