Facua denuncia que la meitat dels aliments afectats per la rebaixa de l’IVA són més cars a l’agost que al gener
Diari de Girona. L’organisme al qual apel·la encara no ha donat resposta directa a cap de les demandes prèvies que ha fet Facua, però sí que va publicar un informe a principis de mes que radiografiava el sector de la distribució en general a petició de la Secretaria d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa (SEEAE) i en el qual abordava aquesta qüestió.
L’associació en defensa dels drets dels consumidors Facua ha actualitzat aquest dijous l’anàlisi de preus que manté des de principi d’any per a estudiar l’impacte de la rebaixa de l’IVA sobre els aliments. D’acord amb les últimes dades, el 48,4% dels articles són aquest agost més cars que al gener, moment a partir del qual productes d’alimentació bàsica com el pa, les farines, la llet, els formatges, els ous o les fruites, verdures, hortalisses i llegums estan gravats amb un IVA del 0% i l’oli i les pastes, del 5% (quan habitualment és del 10%). És a dir que, segons el que pretenia la mesura, aquesta sèrie d’aliments haurien de ser barats que llavors, però, en canvi, molts d’ells són encara més cars.
L’organització ha realitzat el seu estudi a partir de dades recaptades a Alcampo, Aldi, Carrefour, Dia, Eroski, Lidl, Hipercor i Mercadona, i la conclusió és que 471 de 976 articles comparats són ara més cars que el 30 de desembre de 2022. No sols això, Facua denúncia també que aquest percentatge és cada vegada més gran: mentre que al gener només es van detectar increments en el 6,7% d’articles de la mostra, des de llavors el percentatge ha anat escalant fins a arribar al 48,4% registrat a l’agost, una taxa que és gairebé un punt i mig més gran que la del juliol.
“Facua ampliarà novament les denúncies que ve presentant mensualment davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que fins avui segueix sense donar-li cap mena de resposta”, anuncia l’organisme en un comunicat, en el qual també recorda que el reial decret llei en el qual es basa aquesta mesura indica que “cap d’aquests productes pot pujar de preu tret que es produeixin increments de costos”. “Facua insisteix a reclamar a la CNMC que investigui quines pujades han estat fruit d’augments en els costos i quins impliquen increments en els marges de benefici per a algun membre de la cadena alimentària, una pràctica prohibida pel reial decret llei”, completa.
Anàlisi de la CNMC
L’organisme al qual apel·la encara no ha donat resposta directa a cap de les demandes prèvies que ha fet Facua, però sí que va publicar un informe a principis de mes que radiografiava el sector de la distribució en general a petició de la Secretaria d’Estat d’Economia i Suport a l’Empresa (SEEAE) i en el qual abordava aquesta qüestió. En essència, la seva conclusió és que la rebaixa de l’IVA s’ha aplicat correctament en els supermercats i botigues d’alimentació.
Però tres setmanes més tard, Facua ha tornat a la càrrega. Ho ha fet detallant que Carrefour és el supermercat amb més nombre de productes més cars que abans (gairebé 6 de cada 10) i que segueixen a aquesta cadena francesa, també amb percentatges per sobre del 50%, Alcampo, Aldi, i Lidl.
“Del total de 471 preus en els quals Facua ha detectat una pujada en la seva comparativa, 144 es corresponen a fruites o verdures [el 30% del total], 93 són olis d’oliva [20%] i 63 són arrossos i pastes [el 13,4%]” afegeix aquesta associació de consumidors en el seu comunicat. També han detectat 70 increments de preus entre llets i lactis, 38 relacionats amb llegums, i altres punts, encara que en menor mesura, en ous, farines i pans. “La pujada més gran, a Alcampo, bat rècord aquest mes: el quilo de pomes fuji ha passat de costar 1,43 euros al gener a tenir un preu ara de 3,69”, exemplifica Facua, que destaca també la pujada de preu d’una malla de dos quilos de taronges El Mercat a Aldi, de 2,39 euros a fregar, ara, els 5.