Estudien una nova rebaixa de les restriccions al sistema Ter-LLobregat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Estudien una nova rebaixa de les restriccions al sistema Ter-LLobregat

  |   Novetats

Diari de Girona. Catalunya ja té reserves d’aigua per un any.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va descartar ahir aixecar la fase d’emergència per sequera als dotze municipis que depenen de l’embassament de Darnius-Boadella. I és que tot i les pluges del darrer mes que han fet que passés de 7 hm3 a 13, Mascort va dir que fins que no s’arribi als 18 o 20 hectòmetres no es podrà passar a fase d’excepcionalitat. «Fa molts dies que no hi entra pràcticament res. A veure si aquests dies torna a ploure com està previst i l’evolució és bona», va dir. En canvi, el sistema Ter-Llobregat que continua millorant cada dia més. En aquest sentit, Mascort veu possible fins i tot passar de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta, ja que actualment es troba a 213 hm3, a només 37 de poder canviar d’estadi.

La situació en els embassaments ja ha millorat molt, però encara queda molta aigua per arribar als pantans. De fet, les reserves del sistema Ter Llobregat se situen per sobre del 35%, cosa que no passava des de 2022, i caminen cap al llindar del 40%, que se superarà durant els pròxims dies. En el conjunt de les conques internes, el percentatge és una mica menor (supera el 32%), ja que a l’Empordà, l’embassament Darnius Boadella segueix sense remuntar tant com els altres.

L’embassament de Sau se situa al 30% de la seva capacitat i el de Susqueda, al 33%, mentre que la Baells frega el 50%. Davant aquest escenari, el conseller de Acció Climàtica va admetre que durant els pròxims dies s’avaluarà una nova rebaixa de les restriccions.

«El Ter-Llobregat està evolucionant molt millor que la resta de conques. Si acaba de fer el que sembla que farà, seria possible que canviessim de fase, però hem d’esperar com van els propers dies», va assenyalar Mascort. El conseller també va advertir que, malgrat que ara mateix Catalunya disposa de reserves d’aigua per a més d’un any, l’estiu sol ser una època poc plujosa i ha posat el focus a Tarragona: «En els embassaments de Riudecanyes o Margalef tenim un forat negre, no entra ni una gota d’aigua».

El conseller d’Acció Climàtica va qualificar de «bastant dur» el període de sequera que han hagut de gestionar i va deixar clar que des del Govern han seguit «estrictament» el que marca el Pla de Sequera.

La dessaladora de Barcelona

D’altra banda, Mascort va admetre que la dessaladora flotant que el Govern va projectar al port de Barcelona no entrarà en funcionament aquest proper mes d’octubre, tal i com ha avançat SER Catalunya. El conseller va reconèixer que amb la caiguda de l’emergència per sequera per les pluges de les darreres setmanes, no es pot adjudicar a dit aquesta obra, tal i com es preveia incialment. Ara doncs cal fer un concurs públic que, a la pràctica, vol dir que és necessari que es tregui a licitació i complir tots els tràmits necessaris fixats per llei i que inclouen que diverses empreses puguin optar a la construcció d’aquesta planta.

Aquest concurs públic allunya doncs la possibilitat que la planta pugui entrar en funcionament el mes d’octubre, tal i com preveia el Govern. A banda, Mascort va recordar que es tracta d’una infraestructura que només s’utilitzaria en cas que s’entrés en fase d’emergència II, per tant, encara que estigui llesta per funcionar, només entrarà en servei quan es decreti aquesta fase de sequera. Això fa que, en cap cas es contempli abans del primer trimestre de l’any que ve. «Encara que no caigui ni una gota fins a finals d’any, no estarem en aquest estadi», va destacar Mascort.

Els pantans s’encaminen cap al llindar del 40% i Catalunya té reserves per a més d’un any