Espanya supera el rècord d'abans de la covid amb 270.000 pisos turístics | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_2

Espanya supera el rècord d’abans de la covid amb 270.000 pisos turístics

  |   Novetats

Diari de Girona. L’oferta en els gegants «online» del sector suma 27.300 habitatges en un any. Una part dels immobles que van sortir del mercat han tornat.

La recuperació del turisme després de la caiguda provocada per la pandèmia ja és total i ara el sector es dirigeix cap a nous rècords de demanda, d’activitat i també de preus a Espanya. Un boom postcovid al qual també s’ha apuntat el gran negoci del lloguer d’habitatges turístics, que ja registra nivells d’oferta de pisos per sobre dels rècords prepandèmia des de començament de l’any.

En els primers mesos d’aquest any, el parc de pisos turístics anunciats a les grans plataformes online a tot Espanya ha depassat ja el volum que hi havia el 2019, amb gairebé 259.400 habitatges de lloguer al gener, més de 246.100 al febrer i 269.600 al març, segons les dades de la consultora especialitzada AirDNA, que analitza de manera permanent l’evolució dels anuncis dels gegants Airbnb i Vrbo/Expedia arreu del món, l’ocupació dels pisos i els preus.

Al març, un mes encara de temporada baixa turística, ja s’està a prop dels 270.000 pisos turístics, després de sumar-ne 27.300 amb relació al mateix mes de l’any passat (uns 75 d’addicionals cada dia) i superar lleugerament les dades del 2019, amb només 400 habitatges d’ús turístic (VUT) més que llavors.

L’oferta de pisos no és la mateixa cada mes de l’any, va canviant en funció de la demanda depenent de si és temporada alta o no. Tradicionalment, s’arriba als volums més grans de pisos turístics oferts durant els mesos de juliol i agost.

Més flexibilitat

La sèrie estadística d’AirDNA sobre l’oferta de VUT a tot Espanya mostra que va ser l’agost del 2019 quan es va registrar una oferta de pisos turístics més gran, amb un total de 357.700. Si es manté la tendència que hi ha hagut els primers mesos de l’any, aquest estiu pot sobrepassar-se aquest rècord històric.

Durant l’aturada d’activitat provocada per la pandèmia, una part de l’oferta d’immobles va abandonar el lloguer de vacances per passar-se al lloguer de temporada (de menys d’un any) o, en menys mesura, al lloguer de llarga estada. «L’oferta d’habitatge turístic és molt més flexible que els hotels, ja que els propietaris poden optar per desconnectar la seva propietat un mes per al seu ús personal o lloguers a més llarg termini, i després tornar al lloguer a curt termini quan el mercat sigui més rendible, per exemple en temporada alta», expliquen fonts d’AirDNA.

Des del sector del lloguer turístic es reconeix que la reactivació de la demanda de viatges després de la pandèmia de covid està fent que una part dels que van sortir estiguin tornant a l’activitat i ara també està atraient nous propietaris.

«Hi ha habitatges que van sortir del lloguer de vacances amb la pandèmia i que ara tornen. No és que estiguin creixent com bolets», assenyala en aquest sentit Miguel Ángel Sotillos, president de la Federació Espanyola d’Associacions d’Habitatges i Apartaments Turístics.