Espanya preveu un augment del 7% de turistes estrangers per Setmana Santa
Diari de Girona. Hi haurà creixement malgrat la pujada de preu dels hotels ● Tots els indicadors apunten també que la durada mitjana de les estades fora de casa disminuirà lleugerament respecte l’any passat
Gairebé 700.000 estrangers més que l’any passat aterraran aquest abril per passar uns dies a Espanya. És un increment del 7,3% respecte el mateix mes del 2024, quan van arribar als aeroports espanyols 10,4 milions de persones. Les xifres surten de les previsions que mensualment elabora l’agència estatal Turespaña a partir dels seients reservats en vols internacionals, que aquest mes arribaran als 11,1 milions. Si es confirmen aquestes previsions, la de 2025 tornarà a ser una altra Setmana Santa de rècord turístic a Espanya, amb Andalusia i la Comunitat Valenciana com a destinacions preferents.
Aquest repunt, que lideren els visitants britànics, seguits d’alemanys i italians, es produirà en un mes en el que els preus dels allotjaments han experimentat també un increment, segons adverteix la plataforma SiteMinder, que ha comparat les tarifes en els mateixos establiments de nou destinacions diferents i que constata que els hotels espanyols seran aquesta Setmana Santa gairebé un 8% més cars que la passada, fins als 244,59 euros de mitjana per estada. La mateixa comparativa observa que «no només existeix una demanda més gran, sinó que també els viatgers reserven el seu allotjament amb més antelació, a més que cada vegada hi ha una proporció més gran de turistes internacionals», explica l’empresa.
De fet, la tendència a planificar els viatges i fugir de les reserves d’últim minut que tant van proliferar fa uns anys és un altre dels canvis de tendència que el sector turístic observa des de la pandèmia del 2020. L’any passat, l’augment d’aquesta pràctica va ser del 19%, per beneficiar-se d’ofertes i promocions. La raó, explica Pedro Aznar, professor d’Economia, Finances i Comptabilitat a l’escola de negocis Esade, a Barcelona, és que «després de la covid, el turisme ha experimentat un fort rebot a l’alça però amb un clar canvi en les pautes dels consumidors, que ara aposten per una manera de fer turisme més vivencial, més experiencial».
Tot i que el volum de reserves i les tarifes estan augmentant, la durada mitjana de les estades en Setmana Santa disminuirà lleugerament, passant de 2,33 a 2,25 dies de mitjana arreu del món. A Espanya, el descens serà una mica més esmorteït, en passar dels 2,54 dies de vacances de Pasqua el 2024 als 2,51 dies el 2025.
Els EUA recuperen dinamisme
Al costat dels ja esmentats britànics, alemanys i italians, a prop dels quals hi ha francesos i neerlandesos, aquest abril està previst també que creixi de manera substancial la xifra de visitants arribats des d’Irlanda, Polònia i Turquia, «per als quals està previst un creixement superior al 15%», segons Turespaña. Els Estats Units recuperen dinamisme a l’abril (amb un augment de l’1,4% de viatgers), mentre que entre els països iberoamericans, Colòmbia i Mèxic registren el volum de reserves de places més gran en avions.
Malgrat que les previsions meteorològiques no són massa optimistes, dos de cada tres espanyols (un 67,1%) tenen pensat viatjar fora de la seva localitat aquests dies de Pasqua. Els joves seran, en un 74,4% dels casos, els que marxaran fora. I per a això, els espanyols preveuen gastar de mitjana 588 euros.
Quant al destí, «Andalusia és la reina indiscutible per passar aquests dies de vacances, independentment de l’edat, el gènere i els ingressos», assenyala l’agència Oney, una entitat especialitzada a prestar serveis financers per a aquest tipus de viatges. Amb tot, les destinacions clàssiques, com Londres, París, Roma i Amsterdam, continuen sent una aposta segura per gaudir d’una escapada de quatre o cinc dies com la que ofereix la Setmana Santa. Tenerife i Gran Canària són uns altres dos llocs tradicionals en aquestes dates i creix l’interès per Marràqueix, amb un augment del 12% en comparació amb la Setmana Santa de l’any passat, constata el cercador de viatges Kayak.
La setena posició d’aquesta llista l’ocupa Barcelona, que ha registrat un creixement del 15% en les recerques de vols, també per part d’estrangers. La plataforma destaca en particular l’interès que aquest any estan mostrant els viatgers belgues, les recerques de vols dels quals han augmentat un 108%. Nova York i Milà, malgrat que els bitllets per viatjar a aquestes dues ciutats s’han encarit un 14% i un 8%, respectivament, continuen tenint atractiu per als espanyols. Finalment, Palma completa la llista del top 10 entre les destinacions favorites.