“Ens en sortirem, amb vocació i professionalitat”
El Punt. El nou representant de la restauració i l’hostaleria gironines explica com el sector està combatent els efectes de la pandèmia i de la crisi. Llança un missatge optimista defensant la qualitat i la vocació com a principals eines d’èxit. Exigeix a l’Ajuntament que els tingui en compte a l’hora de decidir en temes que els afecten.
Des del passat mes de novembre, Xavier Garcia és el nou president de l’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona. Ha estat al davant de l’entitat durant la campanya de Nadal, la primera en total normalitat des de la pandèmia.
Si li sembla, comencem per parlar de la campanya nadalenca? Com els ha anat als establiments de Girona?
Ha anat molt bé. La veritat és que n’estem molt contents. La campanya ha estat molt bona i Girona ha estat gairebé plena, en restaurants, hotels i bars. Ha estat fantàstic.
El sector de la restauració necessitava bones notícies?
Sí, havíem quedat tocats econòmicament i psicològicament. Va ser molt dur. Encara hi ha dos aspectes clau que fan que els efectes de la pandèmia durin en el temps: gairebé tots els establiments van demanar préstecs ICO, que ara s’han de tornar. A més, hi ha la sobrecàrrega de la crisi econòmica global, que ha fet pujar els lloguers i el preu de la matèria primera. I costa trobar personal de sala. Els nostres professionals no tenen ganes de plegar, però estan tocats. Però no vull transmetre una impressió pessimista.
Se’l veu optimista, combatiu, precisament. Com és això?
Llanço un missatge optimista, perquè crec que a tothom qui treballi amb qualitat i professionalitat li anirà molt be. La gent, el públic, ha après a viure. Treballa menys i vol gaudir més: anar a teatre, a un hotel, a un concert o a fer una copa. I no deixarà de fer-ho. Per això ens en sortirem. I per això ara s’ha de treballar per la qualitat, amb vocació, perquè el client és selectiu i compara més. Surt més i millor. Si hi posem el cor i molta feina, ens en sortirem bé.
Per pertànyer en aquest sector cal un punt de vocació?
El perfil d’empresaris que tenim són conscients de la feina que tenen, vocacionals i fins i tot amb un punt de bogeria sensata. Ara, la vocació i la professionalitat són més importants que mai. Fa deu anys, podies treballar sense haver de vigilar tant la professionalitat, perquè no hi havia crisi. Ara, és diferent.
La seva presidència té cinc vicepresidències. Els està funcionat aquest sistema?
Veníem de juntes molt presidencialistes, i nosaltres ens havíem posat com a objectiu representar tot el sector. Per això necessitàvem referents en cada àmbit: hotels, restaurants, bars, esdeveniment i oci nocturn. Al capdavant de cada àrea, tenim empresaris de referència i ens hem esforçat que hi hagi paritat. Pertanyem al mateix món, però cadascú té una casuística diferent: permisos, reglamentacions, normatives… Per a nosaltres era important que qui és al capdavant de cada àmbit fos líder en el seu camp. La meva feina és més de coordinació i representativitat. Quan hi ha una reunió d’hotels, hi va el vicepresident del sector dels hotels. I això està funcionat molt bé. Hi ha molta il·lusió de canvi, d’aconseguir cohesionar el sector per impulsar encara més la imatge de la ciutat.
Vostè ha dit en alguna ocasió que voldrien ser més escoltats per part de l’Ajuntament.
A Girona, hi ha problemes no resolts, com ara la neteja, la seguretat i els horaris. D’això, nosaltres en sabem molt. El que volem és que se’ns tingui en compte. No volem decidir, però volem participar-hi. Tenint una comunicació fluida, ja en faríem prou. Cal reactivar la taula de promoció de la ciutat per anar coordinats. Si hi ha campanyes, congressos o fires, si han de venir mil metges a un congrés, els restaurants i les botigues ho hem de saber.
Quin creu que ha de ser el seu paper en la Girona actual?
El turisme ens beneficia, però cal diversificar; potser no apostar-ho tot al cicloturisme, i buscar altres camps. I basar-ho en la qualitat. Tenim una ciutat meravellosa. Gastronòmicament, som un referent, perquè, a més d’El Celler, hi ha un teixit molt potent. Els hotels, els restaurant i els bars de copes regalem felicitat. El que et fa tornar, a més del que has vist, és el que has viscut. I nosaltres podem fer que el visitant digui: “Aquí hi hem de tornar.”