Endesa i Figueres intenten preservar el fons del Museu de l’Electricitat
Diari de Girona. Tancat des de la pandèmia, la Fundació de l’empresa i l’Ajuntament mostren la predisposició per afavorir l’accés a la col·lecció amb fons de l’antiga Hidro.
Passen els anys i avui ja ben poca gent recorda que Figueres té un Museu de l’Electricitat amb una col·lecció amb material original única en el país. Inaugurat el 2014, pertany a la Fundació Endesa i està basat en el pfons de l’antiga empresa Hidroelèctrica de l’Empordà, la popular Hidro. Els responsables, amb la complicitat de treballadors que sentien l’empresa com una cosa pròpia, van tenir la visió d’anar guardant material que quedava obsolet i que era substituït per equips i peces més moderns.
Ubicat al carrer de Sant Josep, és un gran desconegut per a la gran majoria d’empordanesos, però entre 2014 i 2020, la Fundació Endesa va fer mans i mànigues per a donar-lo a conèixer amb visites guiades i activitats educatives que permetien mostrar l’evolució industrial amb objectes reals. Les restriccions a causa de la pandèmia van obligar a tancar-lo i, des d’aleshores, ningú s’ha interessat per a accedir-hi. Això ha portat la Fundació Endesa a contactar amb l’Ajuntament de Figueres per a trobar una fórmula que permeti la preservació del seu fons.
La resposta municipal ha estat positiva i el procés de posada en valor de la col·lecció comença a caminar. Fonts consultades de la Fundació Endesa són molt clares al respecte. «La nostra voluntat és facilitar les coses. La col·lecció no perilla, és única i molt valuosa». L’entitat es mostra «oberta a tots els escenaris, de manera constructiva».
La regidora de Cultura i Turisme Cultural, Mariona Seguranyes, explica, després d’haver-lo visitat, que «aquest museu està en una situació impecable i el seu contingut forma part de la història de la ciutat i de la comarca, derivada de l’impuls que va donar Carles Cusí de Miquelet a l’arribada de l’electricitat. Estem treballant amb la Fundació Endesa per a signar un conveni».
«Volem aprofundir en el discurs de la col·lecció i d’aquest personatge, Cusí de Miquelet, i la modernitat tècnica que va suposar la seva acció empresarial en clau de ciutat i comarca. I també treballarem a través del Servei Educatiu de l’Alt Empordà amb les escoles i els instituts, ja que es tracta d’un contingut amb molt d’interès formatiu i divulgatiu», afegeix.
El Museu de l’Electricitat «és senzill i modest –ocupa uns 250 m²–, però amb grandíssimes peces d’una importància singular, algunes difícils de trobar a Europa», segons reconeixia en el moment de la inauguració Rafael Miranda, president aleshores de la Fundació Endesa. La seva col·lecció abraça objectes i peces que transiten en paral·lel amb la història de la comarca i el seu desenvolupament tècnic entre finals del segle XIX i de mitjan segle XX.