En perill 30.000 comerços, bars i restaurants
El Punt. El sector demana ajudes directes per poder salvar els negocis. Hi ha 100.000 llocs de treball a la corda fluixa. A Catalunya 30.000 establiments comercials i del sector del comerç i de l’hostaleria estan en perill de no tornar a obrir mai més i es poden perdre, també definitivament, 100.000 llocs de treball relacionats amb aquest sector. Ho va dir ahir el president de Comertia, David Sánchez, en la roda de premsa de presentació de l’Aliança de Comerç i Hostaleria d’Espanya, una entitat creada per les principals associacions de comerç i hostaleria de l’Estat per poder tenir més força a l’hora de fer pressió al govern espanyol. Representen 730.000 negocis i 4,9 milions de llocs de treball. Ahir, d’entrada, l’Aliança va demanar al govern un mínim de 12.500 milions euros en ajudes directes urgents per tal de poder fer front als efectes dels tancaments i les restriccions imposades per la pandèmia (serien 8.500 milions d’euros per a l’hostaleria i 4.000 milions per al comerç). “Aquests diners són els que Alemanya destina cada mes als seus establiments comercials que han d’estar tancats”, va puntualitzar Alvaro Otal, gerent de l’Associació Nacional de Centrals de Compres i Serveis (Anceco), per deixar clar que en cap cas la xifra que es demana és desorbitada, sinó, tan sols, la xifra real imprescindible per poder aturar la sagnia de les empreses.
El sector del comerç i de l’hostaleria de tot l’Estat, que representa el 19,2% del PIB i el17,1% dels afiliats a la Seguretat Social, va assegurar ahir que les xifres són demolidores: en un any de pandèmia s’han destruït ja 148.000 negocis, mig milió de llocs de treball i l’impacte ha estat de 82.000 milions d’euros en la facturació. “I molt de compte amb els ERTO, perquè, si no es poden allargar, les xifres de gent que anirà a l’atur seran descomunals”, va alertar la nova entitat.
Confusió i molt de desgast per part dels empresaris
Els empresaris del sector del comerç i l’hostaleria estan cansats. Cansats de la pandèmia, però, també, diuen, molt cansats de les ordres i les contraordres del govern, de l’ara sí, l’ara no, ara alguns dies, ara algunes hores. Una manera de funcionar que no els permet ni de fer plans ni d’organitzar el negoci. “És possible que avui o demà la Generalitat modifiqui les restriccions i avui a nosaltres encara ningú ens ha dit res”, es va queixar ahir David Sánchez, president de Comertia. I va explicar: “Si finalment el govern decidís, per exemple, que les botigues poden tornar a estar obertes dissabte nosaltres hauríem de córrer per donar d’alta milers de treballadors que estan en ERTO, fer compres, tenir-ho tot a punt…i no ens han dit res.” Aquesta “falta d’empatia” també els molesta.L’Aliança de Comerç i Hostaleria insisteix a demanar que el govern allargui els ERTO (fins al desembre del 2021, com a mínim), la possibilitat de flexibilitzar la plantilla, sota un criteri de proporcionalitat, després del període d’ERTO, ajustar contractes de lloguer, la reducció temporal de l’IVA i també l’exempció d’impostos i taxes com l’IBI i l’IAE. I volen una taula negociadora amb el govern espanyol.