Els treballadors que cobren l'SMI rebran una «extra» de fins a 63 euros | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

imagen_3

Els treballadors que cobren l’SMI rebran una «extra» de fins a 63 euros

  |   Novetats

Diari de Girona. El Govern central oficialitza la pujada del salari mínim a 1.134 euros bruts en 14 pagues.

Els treballadors que cobren el salari mínim interprofessional (SMI) hauran de percebre una pagueta en la seva nòmina de febrer de fins a 63 euros bruts. El Govern va aprovar formalment ahir en el Consell de Ministres la pujada de l’SMI des dels 1.080 euros bruts (en 14 pagues) vigent el 2023 als 1.134 euros que regirà durant aquest any. O el que és el mateix, un increment del 5%, fins a 15.876 euros bruts a l’any.

L’increment oficialitzat aquest mes tindrà efectes retroactius a l’1 de gener, cosa que obligarà totes aquelles empreses que no estiguessin aplicant ja voluntàriament aquesta referència a compensar els seus empleats per això. I beneficiarà una mica menys de 2,5 milions de treballadors a tot Espanya.

Les empreses que paguin un salari per sota d’aquests 1.134 euros bruts (en 14 pagues) hauran d’actualitzar la nòmina i compensar-los l’endarreriment pendent del mes de gener. Per això les gestories i departaments de recursos humans han d’abonar en la nòmina del febrer una pagueta d’entre 54 i 63 euros bruts als seus empleats, depenent de si habitualment les remuneracions les abonen en 14 o 12 pagues. Segons fonts del Ministeri de Treball, les companyies tenen l’obligació de regularitzar els endarreriments en la nòmina immediatament posterior a la publicació de la revaloració a BOE. «Millorarà el nivell de vida de 2,5 milions de treballadors», va assegurar ahir la portaveu del Govern, Pilar Alegría.

Plusos absorbibles

Un factor que juga contra els interessos dels treballadors i que permet a les companyies estalviar-se part de la pujada en determinats supòsits és la capacitat legal d’absorbir complements salarials. Per exemple, si un treballador cobra actualment 1.080 euros de salari base (l’SMI vigent abans de la pujada) i 50 euros més extra perquè li toca el torn de nit, a partir d’ara l’empresa només estarà obligada a apujar-li el sou quatre euros, per arribar així a aquest mínim de 1.134 euros bruts al mes (en 14 pagues). Se li absorbeix el plus i compleix la legalitat, mentre el company que treballa als matins cobrarà el mateix.

Joves, dones i migrants són els col·lectius que resulten més beneficiats per l’increment del salari mínim interprofessional. Una referència de compliment obligat per a totes les empreses i que, any rere any, ha anat cobrint cada vegada més treballadors. Actualment, blinda un mínim d’ingressos per al 13,4% dels assalariats espanyols a temps complet. Si bé entre alguns perfils professionals és força més freqüent que en altres, com és el cas dels peons agrícoles, els dependents de les botigues, els repartidors o les empleades de la llar, entre d’altres treballadors.