Els sous pugen un 4,8%, però són inferiors al poder de compra previ a la covid
Diari de Girona. El salari per hora efectivament treballada a Espanya és un 12,2% superior al registrat el 2019.
Els salaris van tancar el segon trimestre de l’any amb una alça del 4,8% interanual (descomptats els efectes estacionals), una de les taxes d’increment més elevades registrades en l’índex de costos laborals que cada tres mesos actualitza l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquesta dada coincideix amb l’augment salarial detectat per l’Agència Tributària i que està lleugerament per sobre dels sous pactats en els nous convenis col·lectius, que actualment se situen en el 4,2%. Després de dos anys en què les empreses apujaven preus, però amb prou feines les nòmines, en aquesta segona onada els salaris registren alces que estan per sobre de la inflació.
Dinàmica positiva
Ara bé, aquestes encara no són prou intenses ni sostingudes en el temps per permetre que els treballadors recuperin tot el poder adquisitiu perdut després de l’esclat de la tempesta inflacionista. La dinàmica actual és positiva per a les butxaques dels treballadors, esperonada per la renovació a l’alça de convenis col·lectius sota les directrius pactades entre patronal i sindicats. També per la millora en la qualitat de l’ocupació, que creix amb llocs de treball en sectors de més qualitat i que remuneren millor les seves plantilles. Paral·lelament, l’increment del 8% del salari mínim interprofessional (SMI) aprovat pel Govern central, que aquest any ha passat dels 1.000 als 1.080 euros mensuals (en 14 pagues), també ha empès cap amunt els costos salarials assumits per les companyies.
Segons les dades publicades ahir per l’INE, el salari per hora efectivament treballada a Espanya és a tancament del segon trimestre un 12,2% superior al del mateix període del 2019, abans de l’esclat de la pandèmia de coronavirus. Tanmateix, l’IPC ha crescut amb més potència i, per a aquestes mateixes dates, els preus han pujat un 15%. I és que si bé els salaris (4,8%) actualment augmenten a més ritme que els preus (1,9%, al juny), acumulen múltiples mesos en la tendència contrària.