Els productors de vi de la DO Empordà recuperen l'optimisme | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

91517787-2737-49d1-972c-bf9f8d312a6b_16-9-discover-aspect-ratio_default_0

Els productors de vi de la DO Empordà recuperen l’optimisme

  |   Novetats

Diari de Girona. La temporada turística serà clau per confirmar la recuperació. Després de l’aigua, la humanitat ha begut sobretot vi. Són almenys 6.000 anys els que contemplen aquest procés pel qual el suc del raïm es converteix, després de la fermentació, en un líquid que ha sigut imprescindible en totes les celebracions humanes, que va ajudar Sòcrates a empassar-se la cicuta, però també va contribuir a cavar la fossa dels troians i que en la tradició clàssica va tenir un déu que el va honrar, Dionís a Grècia i Bacus a Roma, sinònims tots dos de la gresca, la festa i la vida libèrrima.

Avui dia, el vi és una religió per a gent de tota condició que no renuncia a maridar un menjar amb un bon «caldo» i fins i tot recorren mig món si fa falta per veure in situ com elaboren el seu vi preferit en tants cellers oberts al turisme. Però la viticultura també és un negoci. I una forma de vida.

La pandèmia ha impactat en aquesta activitat amb moltes branques, des dels agricultors, les cooperatives i els cellers a les denominacions d’origen (DO), els distribuïdors i, per descomptat, els consumidors. La covid ha provocat una caiguda de vendes a l’entorn del 25% el 2020 als cellers empordanesos, molt lligats al sector de la restauració. Molts cellers petits que només venen al mercat local i en ocasions a la seva zona de proximitat, ho han passat malament, a diferència dels que tenen més presència en els mercats exteriors, en què solen ser més grans.

Ho explica Xavier Albertí, president del Consell Regulador de la DO Empordà, que apunta que la progressiva obertura de la restauració així com la fi de les restriccions per controlar la pandèmia ha retornat l’optimisme al sector: «Les sensacions són bones, i hi ha casos puntuals d’alguns cellers que estan igualant o superant les xifres de vendes de 2019». No obstant això, es mostra prudent perquè els cellers empordanesos són molt dependents de la restauració. «Haurem de veure com va l’estiu. Si el turisme estranger no es recupera, és possible que ho notem».

Albertí, que també és propietari del celler Vinyes dels Aspres, comenta que en el darrer any han notat com «la gent té moltes ganes de conèixer els cellers que té a prop, cosa que ha permès, quan ha estat possible la mobilitat, mantenir les activitats d’enoturisme». També valora positivament el revulsiu que ha suposat la venda en línia: «Tot i no ser una part rellevant del negoci, ha suposat un suport important en moments molt complicats i és una tendència, que probablement es mantindrà».

Josep Serra, propietari del celler La Vinyeta, recorda que el «el vi és una beguda per compartir, que suposa alegria, festa i celebració. Recuperar la vida social gràcies a les vacunes, és clau per al nostre sector».

Enoturisme de Km 0: els gironins descobreixen els cellers empordanesos

Els cellers empordanesos potencien les experiències a les seves vinyes i instal·lacions amb molt bona resposta per part del públic local.

a fa una colla d’anys que els cellers empordanesos han apostat per complementar la producció de vi amb el turisme i activitats per acostar el món del vi al màxim de públic possible. Les visites als cellers són cada vegada més habituals, fins al punt que, segons dades de la DO, suposen a l’entorn del 15% de les vendes de vi que fan.

Visites a les vinyes i al celler, àpats entre vinyes, tastos vora el mar, cursos i tallers de tast, vinoteràpia, música entre vinyes, visites teatralitzades, sopars sota les estrelles, rutes en bicicleta, visites maridades amb vins empordanesos o veremes en família són algunes de les moltes activitats programades en els últims mesos als cellers de l’Empordà.

Recentment s’ha tancat una nova edició del Vívid, festival d’enoturisme de l’Empordà, amb un 85% d’ocupació en les activitats programades. Si habitualment els consumidors d’aquestes activitats eren turistes o gent de Barcelona, la pandèmia i les restriccions de mobilitat han fet que molts gironins hagin descobert els cellers que tenen a prop de casa.

Josep Serra, del celler La Vinyeta, a Mollet de Peralada, explica que «en els últims mesos ens ha visitat gent molt propera, que probablement mai havia visitat un celler de l’Empordà». Afegeix que també han pogut relacionar-se molt amb restauradors: «Com que la pandèmia els va obligar a tancar, van poder venir a visitar-nos i conèixer de primera mà el que estem fent».

Anna Espelt, directora d’Espelt Viticultors, recorda que des que van obrir el celler l’enoturisme és una peça clau per donar a conèixer els seus vins. «Encara no es parlava d’enoturisme, però ja el practicàvem. En els últims mesos hem rebut molta gent, sobretot molt propera», explica.

Properament, la DO Empordà organitzarà conjuntament amb restauradors gironins, una nova edició de Tocs de Vi a la ciutat de Girona. En aquesta ocasió, hi haurà tastos de vins DO Empordà a espais emblemàtics de Girona (Jardins dels Alemanys o la terrassa del Museu d’Història de Girona, la Torre Gironella, el Jardí de l’Àngel, el pati del Museu d’Art de Girona o el Passeig Arqueològic) i un mapping interactiu per viatjar virtualment fins a la denominació empordanesa.