Els preus s'enfilen set dècimes a l'abril a les comarques gironines | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els preus s’enfilen set dècimes a l’abril a les comarques gironines

  |   Novetats

Diari de Girona. La roba, l’electricitat i els allotjaments turístics són alguns dels productes que més s’encareixenvL’IPC interanual a la demarcació puja fins al 3,1%.

Els preus s’enfilen set dècimes (0,7%) durant el mes d’abril a les comarques gironines, segons les darreres dades de l’Índex de Preus al Consum (IPC) que periòdicament fa públiques l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La roba i el calçat són un dels productes que registren una major pujada dels preus a la demarcació. El canvi de temporada es fa notar als preus que marquen les etiquetes, que de mitjana s’han apujat un 9,2%.

L’entrada en temporada turística després de les vacances de Setmana Santa també es fa notar a la demarcació. Els preus dels allotjaments (tant hotels com càmpings i apartaments) també creixen, i ara reservar una estada a la Costa Brava, al Pirineu gironí o bé a l’interior de la demarcació és un 6,7% més car.

En paral·lel, aquest abril també ve marcat per un nou increment de

Una quinzena d’empreses del Pla de l’Estany volen traspassar el negoci per falta de relleu generacional i han demanat ajuda al punt d’atenció de Reempresa que té l’Ajuntament de Banyoles. Majoritàriament, es tracta de comerços. La regidora de Promoció Econòmica, Anna Tarafa, explica que el més important per garantir la continuïtat és que els propietaris «no abaixin el ritme» i així els nous propietaris mantinguin el volum de negoci. dos grups que formen part de la despesa del dia a dia. Per una banda, el paquet format per la llum i els carburants, que s’apuja un 1,3% (i que en comparació amb ara fa un any, s’ha encarit un 4,1%).

D’altra banda, després d’alguns mesos moderant-se, tant els aliments com les begudes ara també s’encareixen. Aquest abril el menjar s’ha apujat un 0,8%, cosa que fa que anar al supermercat i omplir la nevera sigui un 3,5% més car que l’any passat.

No són, però, els únics productes i serveis que s’apugen. Perquè, en major o menor mesura, el darrer mes ha vingut marcat per increments generalitzats. A tall d’exemple, també s’encareixen el transport (+0,7%), la restauració (+0,2%) o els lloguers (+0,2%).

A l’altra banda de la balança, si bé són pocs, també hi ha aquells grups que baixen preus. Aquí s’hi troben l’oci la cultura (-1,3%), els telèfons mòbils (-1%) i els vehicles (-0,1%).

A l’hora de decantar la balança, la inflació continua fent-se palesa.

De fet, a les comarques gironines l’IPC interanual remunta tres dècimes i tanca l’abril al 3,1%. Es torna, d’aquesta manera, a registres similars als de finals del 2023 i principis d’aquest any 2024.

És veritat que s’està molt per sota dels registres que l’IPC interanual va viure ara fa dos anys (en què aquest percentatge havia arribat a catapultar-se més enllà del 10%). Però també és cert que d’ençà de l’estiu del 2023, i exceptuant un lleuger parèntesi al febrer, aquest índex ha anat a l’alça. I que aquí també s’hi sumen els increments anteriors que havia anat registrant.

A Catalunya, l’IPC creix un 3,3% a l’abril respecte a un any abans, dues dècimes més que al març (3,1%), i la taxa intermensual s’enfila un 0,6%. En el conjunt d’Espanya, l’IPC interanual se situa en el 3,3%, una dècima més que el mes anterior (3,2%), i la taxa anual de la inflació baixa quatre dècimes, fins al 2,9%.

Els preus que més creixen a l’abril a Catalunya respecte al mateix mes d’un any abans són vestit i calçat (5%), seguit per habitatge (0,8%); hotels, cafès i restaurants (0,8%); altres béns i serveis (0,7%); aliments i begudes no alcohòliques (0,6%) i transport (0,6%).

El menjar augmenta un 0,8% i omplir la nevera és fins a un 3,5% més car que l’any passat