Els preus energètics creixen molt més a Girona que a Catalunya i Espanya | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els preus energètics creixen molt més a Girona que a Catalunya i Espanya

  |   Novetats

Diari de Girona. L’electricitat, el gas i els combustibles pugen un 36,9% a les comarques gironines.

En tan sols un any el preu de l’electricitat, el gas i els combustibles ha pujat un 36,9% a les comarques gironines, la regió de Catalunya on més ha crescut. L’augment a la província està gairebé 10 punts per sobre del registrat al conjunt d’Espanya (28%) i a Catalunya (28,9%), segons les darreres dades d’IPC de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Tot i això, el preu de l’energia va caure un 7,7% a les comarques gironines al setembre respecte a l’agost, malgrat que la davallada en els preus d’electricitat, gas i combustibles és menor tant a la mitjana catalana (-9,6%), com a l’espanyola (-10,8%).

L’IPC de Girona al 9,5%

Al setembre l’IPC interanual es va situar en 9,5% a la demarcació de Girona, essent un punt superior a la mitjana catalana (8,5%) i també més elevada que la inflació mitjana al conjunt de l’Estat espanyol (8,9%).

Malgrat tot, les dades de l’INE apunten que els preus van baixar a la província de Girona amb relació a l’agost un 0,8%. Aquesta caiguda es deu, en gran part, a una davallada en el cost de l’habitatge, l’electricitat, el gas, l’aigua i altres carburants, que en global a les comarques gironines van disminuir un 2,3% respecte a l’agost. Tot i així, la taxa interanual d’aquest sector de productes està al 19,8%.

També van caure els preus de la cultura i l’oci un 2,3% i en els transports el cost va recular un 0,8% respecte al mes anterior. A l’hostaleria i els restaurants els preus també van disminuir un 0,8% durant el setembre, després del tancament la temporada d’estiu.

Creix el preu de l’alimentació

Un dels majors increments en l’últim any registrats al setembre va ser a l’alimentació. El preu dels productes alimentaris a la província de Girona s’enfilen un 12,1%, xifres similars a les registrades a Catalunya (+13,2%) i Espanya (+14,7%). En el que portem de 2022 el preu dels aliments han pujat a la demarcació de Girona un 8,9% i la cistella de la compra dels gironins va ser durant el mes de setembre un 0,3% més cara que l’agost.

De fet, també s’ha registrat una pujada del preu de les begudes no alcohòliques a la demarcació de Girona en l’últim any (+13,3%), tot i que al setembre es van reduir un 0,9%. En un any el preu de les begudes no alcohòliques han crescut un 9,2% a Catalunya i un 9,4% al conjunt de l’Estat.

A Catalunya el menjar i les begudes no alcohòliques, en xifres conjuntes, s’han encarit un 12,9% respecte de l’any passat, una taxa vuit dècimes superior a la registrada al mes d’agost. De fet, aquesta pujada és la més alta de la sèrie històrica, és a dir, des de l’any 2002.

Durant el mes passat els preus de la roba i el calçat també van créixer, concretament ho van fer un 3,3% respecte a l’agost. Una pujada que podria tenir relació a la finalització de la campanya de les rebaixes i l’entrada de la nova temporada de tardor.

Per territoris, la taxa anual de l’IPC ha disminuït al setembre en comparació amb el mes passat en totes les comunitats autònomes. Els majors descensos s’han registrat a Extremadura, Castella – La Manxa i la Comunitat Valenciana. Així mateix, en tots els territoris de l’Estat la taxa anual de variació dels preus és inferior al llindar del 10%.

Mesures contra la inflació

Des de CCOO reaccionen a aquestes xifres i demanen més ajudes socials, especialment per l’encariment de l’alimentació. En aquest sentit, el secretari de Treball i Economia del sindicat, Ricard Bellera, insisteix en la necessitat d’aprovar els pressupostos per al 2023. Així mateix, Bellera lamenta la «manca de voluntat» de la patronal per apujar els salaris i «mantenir el consum». «Ho haurem de gestionar des del conflicte», alerta el secretari de Treball i Economia.

D’altra banda, la patronal de les petites i mitjanes empreses Pimec aposta per «intervenir de manera urgent» els mercats de la llum i el gas. Així mateix, reclama «compensacions raonables» per a les empreses i l’aplicació d’un topall al preu del subministrament elèctric que paguen les micro, petites i mitjanes empreses.

En una nota de premsa, Pimec apunta també que els increments de salaris «són necessaris», però s’han d’indexar d’acord amb indicadors que, més enllà de l’IPC, tinguin en compte la productivitat de les empreses. «Resultats, evolució del PIB, inflació subjacent, costos…», enumera la patronal.

Pimec exigeix a l’administració pública que assumeixi «la part que li pertoca» dels augments de preus en «tots els contractes públics». Per fer-ho, l’entitat defensarà modificar la Llei de Contractes amb el Sector Públic per permetre la indexació dels preus dels contractes a les empreses quan es produeixi una modificació substancial dels seus costos, com passa ara mateix.

Per part del govern espanyol, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, celebra que «és una bona notícia que l’IPC hagi disminuït». Considera que «és una tendència que ja apareixia marcada el mes passat i que és més significativa aquest mes» i afirma que «al final es reflectirà també en els productes alimentaris».

A més, la ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, destaca que amb les darreres dades es demostra que les mesures que està posant en marxa el govern espanyol «van en la direcció correcta».