Els museus Dalí flairen la recuperació
Diari de Girona. Les dades actuals de visitants suposen el 60% de les del 2019 i la Fundació ha tancat el 2021 amb números positius.
La Fundació Gala Salvador Dalí comença a respirar més tranquil·la: les dades de visitants del primer trimestre del 2022 confirmen la tendència a la recuperació que també apuntaven les de l’any passat i els números comencen a ser positius, cosa que li permet «encarar amb confiança» la nova etapa després de la pandèmia.
Entre gener i març, 76.030 persones han visitat els tres museus dalinians, una xifra que suposa el 60% dels que va rebre en el primer trimestre del 2019, el darrer abans de la covid, segons les dades facilitades per la institució després de la reunió del Patronat ahir a Figueres.
La dada va en la mateixa línia que el volum de visitants dels nou mesos que van estar oberts els tres espais el 2021: 396.400, un 108% més que el 2020 i un 62,6% menys que el 2019.
«La fortalesa econòmica de la Fundació és la millor garantia per preservar la independència de la institució i per aconseguir uns excedents que li permetin dur a terme, en els propers anys, ambiciosos programes artístics i remarquen fonts de la inca la institució, que amb aquestes dades econòmiques i de visitants preveu recuperar «plenament» l’any vinent els seus projectes als museus, el programa d’exposicions internacionals i la política de conservació i protecció de l’obra daliniana.
En aquest sentit, l’exposició de El Crist, obra que es mostra de forma permanent al Museu Kelvingrove de Glasgow, i que va ser posposada per la pandèmia, s’inaugurarà la tardor de 2023 al Teatre-Museu de Figueres. La mostra anirà acompanyada d’un treball exhaustiu del Centre d’Estudis Dalinians i del departament de Conservació i Restauració, així com d’un catàleg.
Entre els reptes de futur, també destaca la presentació, davant la Comissió Europea, del programa Europa Creativa. La fundació empordanesa lidera un consorci internacional integrat pel Museu Rodin i el bufet d’advocats italians CBN & Partners i com a entitats associades, el Museu Reina Sofía de Madrid i la Fundació Henry Moore de Leeds. El programa, destinat a crear estàndards internacionals per a l’estudi i la gestió de l’obra escultòrica mitjançant la tecnologia blockchain, té una importància particular en la defensa de l’obra tridimensional de Dalí.
D’altra banda, la Fundació Dalí també va anunciar ahir que dut a terme una reorganització interna: Fèlix Roca ha estat nomenat director general; Leonora Aixas, directora comercial i Carme Ruiz, sotsdirectora d’exposicions i col·leccions.