Els municipis podran racionar l'aigua per evitar les multes | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Els municipis podran racionar l’aigua per evitar les multes

  |   Novetats

Diari de Girona. Un 40 per cent dels ajuntaments en estat d’emergència per la sequera depassen el límit màxim de consum i el Govern treballa per aplicar aquesta mesura als municipis que ho han sol·licitat.

El 40% dels municipis en fase d’emergència incompleixen el límit de consum de 200 litres per persona i dia de mitjana (incloent la despesa de comerços i serveis). Què poden fer els ajuntaments que consumeixen més del compte per complir les dotacions establertes per la Generalitat? Molts consistoris han aprovat ordenances per intensificar l’estalvi. Altres, uns quants (no les grans ciutats), ja apliquen lleugeres reduccions de pressió, tot i que aquesta és una acció difícil d’estendre a tot arreu, ja que requereix una xarxa digitalitzada que permeti actuacions quirúrgiques.

Entre les dificultats per reduir la despesa i complir, alguns ajuntaments han optat per demanar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que estudiï una nova mesura: limitar l’aigua que entra en els dipòsits municipals per controlar així els consums de forma molt més rigorosa. És a dir, restringir la quantitat d’aigua en alta que arriba a cada poble o ciutat que ho sol·liciti. D’aquesta forma, si el poble o ciutat en qüestió rep només la dotació màxima, és impossible que consumeixi més del permès.

La xarxa d’aigua en alta és la que s’encarrega de traslladar l’aigua des de les potabilitzadores fins a l’entrada de les poblacions, a través de grans canonades. L’aigua en baixa, en canvi, és la distribució que es fa dins d’una mateixa localitat, amb canonades més estretes i ramificades. A Catalunya hi ha diverses empreses que subministren aigua en alta. Una de les més importants és la companyia pública ATL (Ens d’Abastament d’Aigua Ter Llobregat). Així, quan aquesta mesura arribi a la seva aprovació, el que passarà és que ATL, o l’empresa corresponent, enviarà només 200 litres per habitant i dia al municipi que ho hagi reclamat.

Alguns municipis ja han demanat que s’executi aquesta mesura. I en aquests moments, fonts de l’ACA consultades expliquen que s’està estudiant com aplicar-la tècnicament. De moment, no està sobre la taula posar-lo en pràctica de forma generalitzada. Però sí que és una realitat que, a partir de la demanda d’aquestes localitats, l’agència s’ha vist obligada a analitzar seriosament aquesta opció.

Des de la tardor, s’ha treballat amb diversos operadors en alta la possibilitat de fixar un límit a l’aigua que s’entrega als ajuntaments. No obstant, de seguida es va comprovar que la mesura podria tenir impactes importants a les xarxes de distribució. Per aquesta raó, abans d’emprendre-la, s’està comprovant que no implicarà problemes importants per a les canonades del municipi que ho sol·licita.

Evitar talls d’aigua

A l’ACA, consideren que és necessari estar segurs que aquesta mesura es pot mantenir en el temps. Segons detallen alguns ajuntaments consultats, en certs casos, el límit al subministrament en alta podria anar acompanyat de mesures com les reduccions de pressió o una gestió constant a través de l’operadora en baixa.

Si només arriben 200 litres al dia multiplicats pel nombre d’habitants i aquella població en sol consumir més, què passaria? Els talls d’aigua serien probables, perquè s’acabarien les reserves dels dipòsits municipals, arribat el moment. Precisament per evitar aquest risc, la mesura no es pot aplicar a la lleugera.

A dia d’avui, els talls de subministrament horaris els estan patint ja desenes de pobles que no estan connectats a una xarxa de distribució en alta i que depenen dels

Algunes zones demanen limitar l’arriada d’aigua als dipòsits per controlar el consum

pous municipals. Sobre les baixades de pressió, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va repetir que tampoc seran una cosa habitual i normalitzada a tot arreu.

«No tots els municipis tenen la capacitat per reduir la pressió carrer a carrer», va puntualitzar Mascort. Ara mateix, només algunes operadores, com Aigües de Barcelona o Aigües de Manresa, han comunicat els plans que tenen per aplicar aquestes baixades de pressió a l’aigua que emana de l’aixeta. No obstant, a les localitats que compleixen amb les dotacions màximes indicades, de moment no es posaran en marxa.

De fet, només s’executaran quan coincideixin dos elements: la dificultat d’un municipi per complir sumada al potencial operatiu d’una companyia de distribució d’aigua. A partir d’aquest cap de setmana, a l’àrea metropolitana, pot a arribar a reduir-se la pressió de l’aigua a Cervelló, La Palma de Cervelló, Corbera de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts i Begues. Aquests són els municipis que consumeixen més del permès en aquesta àrea.