Els locals de restauració del Barri Vell llançaran la brossa un cop hagin tancat | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

Els locals de restauració del Barri Vell llançaran la brossa un cop hagin tancat

  |   Novetats

Diari de Girona. Els hostalers s’havien queixat que ho havien de fer al mig del servei i que era una situació incòmoda per a clients i treballadors ● Els veïns es continuen queixant de gran quantitat de deixalles fora dels contenidors

L’Associació d’Hostaleria, Turisme i Restauració de Girona celebra haver arribat a un acord amb l’Ajuntament perquè els locals de restauració del Barri Vell i la plaça de la Independència puguin llançar la brossa un cop hagin finalitzat el servei. Fa unes setmanes criticaven que les deixalles s’haguessin de llançar amb l’establiment obert, amb els clients. Aquest dijous, però va ser el primer dia que es van passar a recollir els residus un cop el negoci havia tancat.

El president de l’associació, Xavier Garcia, agraeix la «bona predisposició» de l’Ajuntament a l’hora de fer canvis. Tanmateix, espera que això sigui una «primera fase» i que després d’implantar aquesta mesura al Barri Vell i la plaça Independència es pugui a fer a «tots els establiments» del sector. En tot cas, apunta que s’ha començat per aquesta zona perquè és on «es concentren més bars i restaurants».

Garcia també veu que l’Ajuntament «té ganes de col·laborar» i, per això, espera que es puguin establir noves mesures en un futur. Entre d’altres, posar alguns contenidors en diversos punts perquè els locals no hagin de llençar la brossa a la porta. S’han de fer «proves pilot», assegura el president de l’associació d’hostalers.

Identificar les incidències

Tanmateix, Xavier Garcia creu que s’ha de fer la «màxima pressió perquè l’empresa complexi» perquè «el servei no s’està donant». En aquest sentit, destaca que la creació de la nova aplicació per detectar els diferents incidents de la recollida de residus «ajudarà a donar totes les incidències possibles». D’aquesta manera, «entre tots es podrà pressionar l’empresa perquè faci la seva feina».

En la mateixa línia, el president de la Coordinadora d’Associacions Veïnals de Girona (CAV), Roger Casero, celebra la creació d’aquesta aplicació perquè «a nivell de ciutadania va bé perquè és àgil fer una denúncia». Per això, creu que és una eina que «hauria de ser més

L’Ajuntament pretén enviar les targetes a qui no en tingui quan s’hagi implantat el nou sistema

eficient» per detectar totes les incidències que es donen al voltant de la recollida de residus.

Referent a la implantació del nou model, Casero remarca amb el porta a porta la «conflictivitat ha millorat molt i la gent està prou satisfeta». Per altra banda, apunta que cada vegada hi ha més contenidors intel·ligents i menys d’oberts, per la qual cosa «el turisme d’escombraries es va minimitzant i això és positiu». Tanmateix, lamenta que una conseqüència directa d’això és que «hi ha més deixalles a fora que a dins dels contenidors». Això es pot veure a simple vista, en moltes illes de contenidors que estan acumulant grans quantitats de deixalles a l’exterior.

«La targeta és un factor important i l’Ajuntament s’ha d’assegurar que tots els habitatges disposin de targeta». Tot això, perquè si no hi ha «escombraries fora dels contenidors» o també «més papereres que es fan servir de contenidors». Sembla que la idea de l’Ajuntament és que tots els habitatges tinguin la targeta. En una entrevista a la ràdio municipal, Girona FM, el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot, va explicar que «s’enviarà les targetes als domicilis». Ho farà «al final» de la implantació del nou sistema i amb un «recàrrec a la taxa».

La recollida comercial

Tant hostalers com veïns coincideixen que la implantació del nou sistema és un aspecte «complex». De fet, Casero veu amb bons ulls que la «dinàmica» de l’Ajuntament sigui «posar en marxa, veure com funciona i si hi ha incidències es retoca». Tot i així, encara hi ha «aspectes a millorar». En la mateixa línia, la presidenta de Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena, reconeix la «complexitat del desplegament i el repte que representa per a l’Ajuntament».

En tot cas, creu que tot plegat ha derivat en una «situació molt preocupant». Els comerços han denunciat reiterades vegades els «incompliments en els horaris de recollida dels cubells». Tot això, fa que «les escombraries s’acumulin als carrers com a resultat d’un servei irregular, agreujat per l’incivisme veïnal i un sistema de porta a porta mal executat». Així, Ramírez de Cartagena demana que «’Ajuntament que rectifiqui amb urgència, abordi les incidències de manera efectiva i garanteixi un sistema de recollida de residus que estigui a l’alçada d’una ciutat».