Els hotelers insten a «prendre nota» de cara a les eleccions
Diari de Girona. La Federació d’Hostaleria de Girona reclama recursos i assegura que no podrà aguantar. «Instem tothom a prendre nota de com ens maltracten, per fer un exercici de memòria el proper 14 de febrer. Avui ens toca a nosaltres, demà potser et pot tocar a tu…». Així de contundent finalitza el comunicat que ahir va fer públic el sector de l’hostaleria de les comarques de Girona, conjuntament amb la resta d’entitats de Catalunya, valorant les noves restriccions anunciades per al Govern de la Generalitat el dia anterior. No hi ha manera més clara de demostrar la indignació del sector de l’hostaleria que recordar-li a un polític amb responsabilitats de govern que d’aquí a poques setmanes hi haurà eleccions -si és que finalment se celebren- i que la seva gestió està subjecta a les decisions dels ciutadans.
El que finalment acabin fent els electors ja és una altra història. De moment els hotelers han decidit que estan cansats de mesures i més mesures que afecten de ple la seva economia, sense que les ajudes econòmiques anunciades cada vegada que es canvia un pla els salvin de res. Planten cara i el comunicat és la millor manera d’avisar el Govern català.
Les expectatives dels hotelers són més aviat negres, ja que no tenen cap esperança que la situació hagi millorat quan s’acabi el termini de deu dies de les noves mesures. «A ningú se li escapa que la situació d’aquí a deu dies no serà gaire millor que l’actual», van assegurar en el comunicat.
El gran problema per al sector és l’econòmic i les poques compensacions econòmiques que els han ofert fins ara. Per això, fan propostes com «reduir la mobilitat a grups de risc o infectats, com fan a altres països», que consideren que són «accions precises».
El document afegeix que «el nostre sector no pot estar a l’expectativa de l’evolució de la pandèmia, i de la implantació de les vacunes, sense compensacions. Ja hem comprovat que no som Alemanya».
Demanen que es busquin mesures «per poder combinar l’activitat econòmica, amb la lluita a la pandèmia, guanyant mobilitat, fins que puguem gaudir d’un entorn més estable, que el mateix secretari de Salut ha fixat al desembre del 2021».
L’expectativa per als hotelers de cara a l’hivern és negra i asseguren que no podran aguantar «amb aquestes condicions». Lamenten que, malgrat que hi ha una neu excel·lent al Pirineu, «tot se’n va en orris» i recorden que «és molt difícil contagiar-se esquiant. Aquesta realitat afecta l’economia de les empreses, però també la salut psíquica dels treballadors i empresaris que experimenten aquesta sensació».
Comerç Figueres reclama que els negocis afectats per les restriccions no paguin la Seguretat Social durant dos anys
‘associació Comerç Figueres demana al Govern que els negocis afectats pels tancaments i les restriccions per la covid-19 no paguin la Seguretat Social durant dos anys per “poder mantenir els llocs de treball” dels seus empleats. En un comunicat, l’entitat diu que es comprometen a mantenir-los i també demanen una reducció del 50% del pagament de l’IVA per poder fer front als ICO. L’associació qualifica “d’insuficients” les ajudes de 2.500 euros anunciades i diu que tanquen per “culpa d’irresponsables incívics i de polítics incompetents”. A més, diuen que els gestors polítics han “suspès per complet” i reclamen dimissions a l’actual executiu: “Que pleguin!”.
En relació a les noves mesures aprovades pel PROCICAT, recorden que a Alemanya, els bars autònims i pimes reben el 75% del que van facturar el novembre del 2019 i que, a França, les empreses amb fins a 50 treballadors, així com els autònoms, reben el mateix percentatge de les pèrdues, en relació a les xifres del mateix període del 2019. “Al nostre país rebem petites ajudes no només insuficients sinó incomparables amb les pèrdues per un tancament forçós”, afirmen.
En aquest sentit, remarquen que “el desgavell” de la vacunació és “escandalós”. “Calen 130.000 vacunacions a la setmana per assolir la immunitat la propera tardor. És un despropòsit i una falta de respecte a tots”, afegeixen al comunicat.
En relació a això, afirmen que cada dia que no s’administren vacunes i es ralentitza el sistema, “mor gent i s’arruïnen negocis”. A més, diuen que els tancaments només beneficien les grans plataformes del comerç electrònic, “la gran competència de les botigues petites”. D’altra banda i en relació a la restauració, diuen que les limitacions d’obertura són un “despropòsit”: “A les hores d’esmorzar i de dinar, la gent s’amuntega”.
Per tot plegat, reclamen no pagar la Seguretat Social durant dos anys i així poder mantenir els llocs de treball dels seus empleats. “És més intel·ligent deixar de pagar la Seguretat Social que no deixar a l’atur a persones compromeses amb les empreses on treballen”, insisteixen. Per la seva banda, es comprometen a mantenir els llocs de feina i diuen que d’aquesta manera a l’Estat li surt més econòmic que no afrontar l’atur.
Per fer front als crèdits ICO, també demanen una reducció del 50% de l’IVA. “En cas contrari, no podem fer front al pagament”, asseguren. A més, diuen que l’ajut de 2.500 euros és “completament insuficient”: “L’empresa no té cap possibilitat de pagar el cop”.
Per últim, reclamen que durant aquests 10 dies d’aturada social, s’incrementi el ritme de vacunacions. En aquest sentit, diuen que no s’oposen al tancament perquè són conscients de la situació però demanen “valentia, compromís i responsabilitat empresarial”. “Tanquem per culpa d’irresponsables incívics i de polítics incompetents”, afegeixen