Els hotelers de Lloret ajornenla instal·lació de la dessalinitzadora | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Els hotelers de Lloret ajornenla instal·lació de la dessalinitzadora

  |   Novetats

La Vanguardia. Les pluges dels últims mesos i el final de la fase d’emergència aplanen la decisió.

Les precipitacions generoses d’aquesta primavera, que han permès incrementar les reserves hídriques als pantans del sistema Ter-Llobregat i sortir de la fase d’emergència en què estava immersa mig Catalunya, han donat aire als hotelers de Lloret de Mar que treballaven contra rellotge per ubicar la dessalinitzadora portàtil al passeig marítim a començaments de juny.

El Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar, que al febrer va anunciar la compra de la màquina per poder omplir les piscines dels allotjaments turístics en època estival i donar així tranquil·litat als mercats, ha decidit frenar la instal·lació de la infraestructura com a mínim fins a l’any 2025. El sector vol deixar clar que en cap cas no es cancel·la el projecte, sinó que s’ajorna la col·locació de la màquina. “Hem decidit deixar-la en stand-by perquè ja no hi ha la urgència ni la pressió que teníem abans de sortir de la fase d’emergència”, explica el president del gremi, Enric Dotras.

El gremi busca una ubicació definitiva a la infraestructura, que ha costat 1,5 milions d’euros

Quan va entrar en vigor la fi d’aquesta restrictiva fase per a 200 municipis catalans, entre els quals Lloret de Mar, el 13 de maig, es van suavitzar moltes restriccions que afectaven el sector. Des d’aleshores ja es permet reomplir piscines d’allotjaments turístics amb aigua de la xarxa. Una mesura que no perilla a l’estiu, quan el municipi rebrà uns 600.000 visitants. Segons ha anunciat el Govern en diverses ocasions, almenys fins al proper mes de gener no es preveuen restriccions més greus.

Això, sumat al fet que en aquesta nova fase de la sequera no es permet l’ús de dessalinitzadores privades per omplir piscines d’allotjaments turístics, ha conduït el Gremi d’Hostaleria de Lloret de Mar a paralitzar de manera temporal la seva instal·lació en un extrem del passeig marítim de Lloret, tal com tenien previst. La proposta dels hotelers d‘aquest municipi de la Costa Brava era l’única que havia rebut la Generalitat amb aquesta finalitat. “Les dessalinitzadores mòbils impulsades pel sector privat no es preveuen a la fase d’excepcionalitat, només a la d’emergència”, reconeixen fonts de l’ Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Els tràmits per acollir aquesta infraestructura, però, segueixen el seu curs. Durant els pròxims mesos es prepararan els permisos necessaris per a la ubicació definitiva de la màquina, que no serà la que es preveia inicialment. Per evitar l’impacte visual, sonor i operatiu que implicaria la col·locació en primera línia de mar i en un lloc tan freqüentat com és el passeig marítim, s’estan estudiant dues alternatives noves. Una de les opcions que s’estudien és situar-la als voltants de l’estació depuradora d’aigües residuals de Lloret, i l’altra, a prop de les pistes d’atletisme.

El gremi no es penedeix de la compra d’aquest equipament, que ha tingut un cost d’1,5 milions d’euros i que han sufragat 130 allotjaments turístics de Lloret, Tossa de Mar, Sant Pere Pescador i Caldes de Malavella, que en faran ús quan sigui el moment. “Les sequeres recurrents han vingut per quedar-se”, afirma Dotras, que reconeix que l’anunci d’adquisició de la màquina va donar tranquil·litat als mercats. “Ens hi jugàvem la temporada, desviacions operatives, i calia garantir que totes les empreses podrien funcionar amb normalitat i garantir tots els llocs de treball del sector”, explica.