Els alcaldes reclamen unir turisme i qualitat de vida | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_1

Els alcaldes reclamen unir turisme i qualitat de vida

  |   Novetats
La Vanguardia. L’objectiu és evitar el rebuig social i potenciar l’economia.

Turisme, sí, sempre, com a motor econòmic de les ciutats d’ Espanya i Portugal, però també cal fer l’esforç per conciliar les necessitats dels visitants amb la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, de cara a rebaixar el rebuig social que el turisme de masses té en moltes capitals, fins i tot en aquelles com ara les Canàries, on suposa una part important del PIB de la comunitat.

Ha estat una de les principals conclusions de la taula de diàleg que va tenir lloc ahir a Madrid per la Societat Barcelonina d’ Estudis Socials i Econòmics de Foment del Treball ( SBEES) titulada “El futur del turisme a les ciutats portugueses i espanyoles ”.

L’alcalde de Porto va reivindicar una cooperació ibèrica en les línies de tren d’alta velocitat

La jornada ha estat inaugurada pel ministre d’Indústria, Comerç i Turisme, Jordi Hereu, que ha posat les ciutats en el centre de les estratègies turístiques a futur. “Desconcentrar i desestacionalitzar l’arribada de visitants implica tenir una xarxa de ciutats que siguin desti­nacions magnífiques”, va afirmar. La quantitat de turistes que arriben a Espanya “és el que menys em preocupa”, va dir Hereu, que creu que s’ha de plantar cara per la qualitat i per més valor afegit per visitant i dia. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, es va referir a les eleccions catalanes al discurs d’inauguració de la jornada advocant per un govern fort “amb un projecte clar, capaç de liderar la política econòmica a Espanya”, que tant sí com no faciliti la vida de les empreses i al mateix temps pro­jecti una Catalunya a escala mundial.

En un col·loqui, l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, va defensar precisament la necessitat de conciliar les dues qüestions: d’una banda, posar en relleu el turisme com a impulsor del creixement i la prosperitat i, d’altra banda, el manteniment del mode de vida de la ciutat, on cal prioritzar la qualitat de vida. L’alcalde va considerar que totes dues són compatibles: “Madrid ha de ser la millor ciutat per viure, perquè així serà la millor ciutat per venir”. Martínez-Almeida va remarcar que, a partir d’aquí, “tenim diferents reptes i preocupacions” com ara els habitatges turístics no regulats que “no només afecta el turisme, sinó el preu de l’habitatge i la convivència”.

Pel que fa a les infraestructures necessàries per consolidar el turisme a la península Ibèrica i, en concret, sobre les línies d’alta velocitat, l’alcalde de Porto, Rui de Carvalho de Araújo, va reivindicar la necessitat d’una cooperació transfronterera Espanya – Portugal, un debat viu des de fa molts anys: “hem de mirar la Península com una sola ciutat”.

Jordi Clos, de Turisme de Barcelona i del Gremi d’Hotels de Barcelona, ha insistit en la necessitat que ciutats “tan espectaculars i complementàries” com Madrid i Barcelona “vagin juntes i no competint amb destinacions llunyanes, com ara Àsia o els EUA”. L’hoteler va defensar que “totes les ciutats competeixen per a la celebració d’un esdeveniment o d’una convenció, però per turistes que venen de tan lluny la distància entre Madrid i Barcelona és irrisòria, i l’oferta conjunta, imbatible”.

A la taula de debat, a part de Martínez-Almeida, Carvalho de Araújo i Clos, hi van participar l’alcalde de Màlaga, Francisco de la Torre; el pre­sident de la Câmara Municipal de Cascais, Carlos Carreiras, i la presidenta de Confederació d’ Associacions Empresarials de les Balears ( CAEB), Carmen Planas.