Els salaris dels gironins pugen per sota de la mitjana catalana i espanyola | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

image_3

Els salaris dels gironins pugen per sota de la mitjana catalana i espanyola

  |   Novetats

Diari de Girona. Des dels sindicats expliquen que alguns dels convenis amb increments més elevats ja s’han signat, però encara s’han de registrar i publicar.

La pujada mitjana dels salaris acordada en els convenis pactats a les comarques gironines fins al mes d’agost passat va créixer al 2,78%, per la qual cosa se situa per sobre de la inflació. Tot i això, aquesta xifra es queda per sota l’augment mitjà registrat tant a Catalunya, del 3,17%, com també d’Espanya, que es va situar en la mateixa data en el 3,38%.

Així es desprèn de l’Estadística de Convenis Col·lectius publicada fa escassos dies pel Ministeri de Treball i Economia Social i que, en qualsevol cas, exposa com la pujada continua per sota del que recomana el V Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva (AENC) signat per la CEOE, UGT i CCOO, que aconsellava un increment del 4% per a aquest exercici.

En total, durant els primers vuit mesos de l’any han entrat en vigor fins a 33 convenis a la província, que afecten un total de 3.688 empreses i a més de 33.434 treballadors. Uns convenis que contemplen una millora mitjana de les retribucions del 2,78% per a aquest exercici, de manera que se situen per tercer mes consecutiu per sobre de l’IPC, que porta des del mes de juny passat per sota d’aquesta xifra.

És a dir, que els treballadors gironins han començat a recuperar –de manera molt modesta, això sí– parteix del poder adquisitiu perdut els últims dos anys, quan els preus es van disparar molt per sobre de les pujades pactades.

Si centrem la mirada només a Catalunya, l’increment dels salaris dels gironins no és només inferior a la mitjana de la comunitat autònoma (3,17%), també a la resta de províncies. Barcelona (3,51%), Lleida (3,42%) i Tarragona (3,19%) registren una pujada mitjana pactada superior a les comarques gironines.

Tanmateix, aquestes dades tenen alguns matisos. «Tots aquests convenis son convenis que han estat signats abans de l’AENC. Son convenis que recollien increments pel 2023, però que es podien haver signat l’any 2020, el 2021 o el 2022», explica la secretaria general de CCOO a les comarques gironines, Belén López.

La secretaria general del sindicat detalla que «els convenis nous signats encara s’han de registrar i publicar i, per tant, malgrat que estan signats encara no son vigents».

«A nivell de Girona els més importants que ja tenim signats i que tenen increments més elevats son per exemple el del comerç general que té un increment d’un 4%, el de transport de viatgers de la província de Girona amb 4% d’increment, el de la construcció que és un 3% i el de xocolata i bombons que és un 6%. Aquests quatre convenis ja representen 87.000 treballadors a la nostra demarcació», exposa Belén López. A més, el conveni del metall és un dels que continua pendent a les comarques gironines i afecta un gruix important de treballadors. No es coneix quin és l’increment mitjà que han suposat per als salaris dels treballadors gironins tots aquells convenis signats després de l’Acord per a l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva. Tot i això, sí que hi ha dades de Catalunya que exposen que «els convenis signats posteriorment a l’AENC recullen increments mitjans del 4,85%», assegura López.

Per la seva banda, el secretari general d’UGT a les comarques gironines, Maxi Rica, també remarca que alguns convenis encara no es recullen en l’estadística del Ministeri de Treball. Tot i això, assegura que «tornem i continuem amb unes pujades salarials per als treballadors molt minses. Amb unes negociacions molt complicades amb patronals molt difícils de fer entendre re

«Els convenis signats a Catalunya posteriorment a l’AENC recullen increments mitjans del 4,85%»