El turisme marca un rècord històric d’ocupació amb 2,8 milions d’afiliats
Diari de Girona. El sector acumula quatre mesos consecutius amb màxims en ple «boom» de demanda dels viatgers i presumeix de crear feina de qualitat.
El turisme està registrant un estiu de rècord i avança cap a un any històric després de l’aturada provocada per la pandèmia. Recolzat pel «boom» de la demanda dels viatgers nacionals i estrangers i per una pujada dels preus, el creixement de l’activitat està aconseguint també disparar les dades d’ocupació de la indústria turística.
El sector turístic continua accelerant la creació de llocs de treball i va marcar al juliol un nou màxim històric de treballadors. Les empreses de les diferents branques de l’activitat turística van arribar el mes passat a un total de 2.807.626 afiliats a la Seguretat Social, un 3,9% més que el mateix mes de l’any passat i un 7,2% per sobre dels nivells de l’estiu del 2019 prepandèmia.
El sector ja fa quatre mesos consecutius que marca màxims històrics d’ocupació. L’embranzida de la Setmana Santa va fer que la indústria turística arribés a l’abril als 2,72 milions d’afiliats, al maig van escalar fins als 2,75 milions de treballadors abans de la temporada estival, al juny es van superar els 2,76 milions d’afiliats i al juliol s’arriba a una nova cota superant per primera vegada els 2,8 milions de llocs de treball.
Segons els registres de la Seguretat Social i del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, l’ocupació turística ja suposa un 13,6% del total d’afiliats de l’economia estatal, gairebé una de cada set feines al mercat espanyol. «L’ocupació turística està simbolitzant un extraordinari 2023, i les dades demostren la fortalesa del nostre teixit empresarial i l’inqüestionable impuls del Govern després de la pandèmia», va destacar el ministre d’Indústria, Héctor Gómez.
Durant l’últim any el sector turístic ha creat un total de 104.981 llocs de treball addicionals en relació amb el juliol de l’exercici anterior -quan es va marcar el rècord d’ocupació que s’ha mantingut fins a l’abril passat-, amb increments en totes les branques turístiques. A la branca de l’hostaleria l’increment va ser de 62.504 (24.002 en els serveis d’allotjament i 38.502 en els serveis de menjars i begudes); a les agències de viatges la pujada va ser de 5.758 treballadors; i al registre d’altres activitats turístiques, l’ocupació va augmentar en 36.719 persones.
Al juliol la xifra d’assalariats al sector turístic, que representa el 82,1% del total de treballadors afiliats al sector, va augmentar un 4,7% respecte el mateix mes de l’any anterior. L’ocupació autònoma en turisme, que representa el 17,9% del total de treballadors afiliats, es va incrementar un 0,3%.
Ocupació estable
Des del sector es presumeix que l’ocupació que s’està creant aquest any és estable i de qualitat. Exceltur, el lobby que agrupa una trentena de les companyies més grans del sector (entre elles, Meliá, NH, Iberia, Globalia, Riu o Amadeus), destaca que la temporalitat laboral ha caigut fins a mínims històrics i que els contractes indefinits s’han generalitzat fins a concentrar dos terços del total, no incloent en aquesta dada la figura dels treballadors fixos discontinus.