El teixit de «startups» de Catalunya es consolida en les 2.100 empreses
Diari de Girona. Aquestes companyies disparen la facturació un 14% i superen els 2.100 milions de volum de negoci conjunt.
El teixit de startups catalanes va seguir creixent en l’any més complicat per al mercat de l’emprenedoria dels darrers cinc. Ho fa, això sí, a un ritme cada cop més lent. L’autonomia va acabar el 2023 amb 2.102 empreses de base tecnològica i esperit innovador, només un 4% més que l’any anterior. Com a referència, aleshores l’ecosistema creixia una mica més d’un 6%, i el 2020 –i també els anys previs– per sobre de l’11%.
«Quan el punt de partida és més alt, créixer és més difícil, és una realitat cada cop més exigent, però que mirem amb optimisme», va valorar ahir el conseller d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent . «En els primers anys, les variables quantitatives són més vistoses, però ara estem guanyant maduresa i connexió amb la resta de l’ecosistema», va afegir el secretari d’aquest departament i conseller delegat d’Acció, organisme que elabora la radiografia que aglutina totes aquestes dades, Albert Castellanos.
Segons les dades que maneja aquesta institució, l’any passat es van constituir gairebé 340 startups a la comunitat, però el centenar que van tancar i les 150 que van sortir del recompte per tenir més de 10 anys (edat en què deixen d’estar valorades com a startups segons la definició que fa servir la Generalitat), deixa un balanç positiu de només 80 empreses més que l’any previ. El precedent eren unes 120 el 2022, gairebé 200 el 2021 i fins i tot algunes més el 2020.
Influeix, també, que l’any passat el terreny no va ser precisament estable. Aquest tipus d’empreses es caracteritzen per tenir una ambició de creixement rapidíssim, per la qual cosa necessiten grans quantitats de diners que obtenen del capital risc (fons d’inversió que compren porcions d’aquestes societats per vendreles més endavant a millor preu). I el capital risc –i la inversió corporativa en general– va viure un dels anys més fluixos per culpa de les amenaces de recessió econòmica a nivell global, la pujada de tipus d’interès i les crisis borsàries i tecnològiques que es van viure als Estats Units, que van fer a aquestes firmes ser molt més prudents amb els diners.
Segons el balanç que va presentar ahir Acció, a Catalunya això es va traduir en gairebé un 60% menys de diners captats en rondes de finançament: 688 milions d’euros en gairebé 290 operacions, davant dels 1.653 milions d’euros captats l’exercici anterior amb fins i tot menys rondes (245).
Per això els dos alts càrrecs de la Generalitat van celebrar, amb més afany, els avenços qualitatius. Es van referir, per exemple, al fet que es va creuar la línia dels 20.000 treballadors. És a dir, que ja hi ha 20.665 persones a Catalunya treballant o liderant una startup. A més, també es dispara el volum de negoci que generen: 2.112 milions d’euros el 2022 -última dada disponible-, un 14% més que l’any previ.