El retorn de les empreses que van traslladar la seu social fora de Catalunya s'accelera | Federació Hostaleria i Turisme de les Comarques de Girona

Blog

El retorn de les empreses que van traslladar la seu social fora de Catalunya s’accelera

  |   Novetats

La Vanguardia. Els últims mesos diverses companyies han desfet el camí iniciat després de l’1-O

El canvi de clima polític a Catalunya accelera el retorn de les empreses que van traslladar la seu social després del referèndum independentista de l’1 d’octubre del 2017. El pas que Criteria Caixa i la Fundació La Caixa va fer ahir a la tarda confirma aquesta tendència i obre la porta al fet que moltes altres companyies segueixin el seus passos i tornin a situar el domicili social a la comunitat autònoma.

La decisió del grup que presideix Isidre Fainé arriba unes setmanes després que Banc Sabadell fes el mateix i traslladés la seu d’ Alacant a Sabadell. En el cas del banc vallesà, més enllà del retorn a la seguretat jurídica i l’estabilitat política a Catalunya, també hi va pesar la batalla que entaula amb BBVA per escapolir-se de l’oferta pública d’adquisició (opa) que han llançat sobre el 100% del capital. És un moviment defensiu per reforçar els vincles catalans.

El Sabadell és l’única empresa catalana que cotitza a l’Ibex 35 que ha tornat la seu social al seu origen. CaixaBank no es va pronunciar ahir sobre el tema i sempre ha mantingut el missatge que té vocació de permanència a València. Per la seva banda, Naturgy, Cellnex i Colonial, les tres amb seu social a Madrid, han declinat fer comentaris sobre aquesta possibilitat els últims mesos a les compareixences públiques dels responsables. Grifols sempre ha mantingut la seu social a Sant Cugat del Vallès.

Amb el retorn dels dos principals grups financers (encara que sigui parcial en el cas de La Caixa), el terreny queda preparat perquè altres empreses segueixin el mateix camí. En certa manera, es dilueixen els riscos perquè els consells d’administració de les companyies que se’n van anar prenguin la decisió.

El retorn del Banc Sabadell i el grup La Caixa pot incentivar altres empreses a tornar

Després de la crisi política i institucional de l’octubre del 2017, més de 4.000 empreses van traslladar la seu social fora de Catalunya. L’impacte va ser especialment dur al sector financer, amb el trasllat dels principals referents, però la llista final inclou grans grups i pimes de tots els sectors. Entre les més destacades hi ha diverses companyies, com ara Applus+, Abertis, Catalana Occident, eDreams, Banc Mediolanum, Arquia Banca, Oryzon Genomics, ProClinic, MRW, GVC Gaesco, San Miguel, Trea Asset Management, Indukern, Planeta, Bimbo, Idilia, Molins, Ordesa, Codorníu, Pastas Gallo, Serviha­bitat, Volotea, Agile Content, Allianz Seguros, AXA, Stada, Hotusa, AC Marca, Argal, Lafarge i Advance Medical.

Durant la campanya de les eleccions catalanes, l’actual president de la Generalitat, Salvador Illa, va posar damunt la taula resoldre aquesta qüestió com un dels principals objectius econòmics. Era un objectiu compartit amb la patronal catalana Foment del Treball. El president, Josep Sánchez Llibre, ha defensat des del primer mandat la necessitat d’aconseguir el retorn de les empreses. L’organització empresarial ha explorat en tots aquests anys mecanismes per facilitar el procés de tornada.

El primer capítol d’aquesta operació tornada el va oferir una empresa mitjana: Laboratorios Ordesa. El fabricant d’alimentació infantil va aprofitar per traslladar la seu d’ Osca a Catalunya amb motiu de l’obertura de les noves oficines al passeig de la Zona Franca de Barcelona. La companyia va atribuir la decisió a motius tècnics i organitzatius. A aquesta empresa també la va seguir l’hotelera barcelonina Axel Hotels, que va tancar la seva etapa amb la seu social a Madrid.

A finals de l’any passat Molins va ser la primera gran empresa que va apostar per tornar el domicili social al seu quarter general a Sant Vicenç dels Horts. En aquest cas, també hi van pesar alguns factors propis de la companyia, més enllà del retorn a l’estabilitat a Catalunya. La decisió de traslladar la seu social a Madrid va obrir anys anteriors un cisma entre les diferents branques de la família propietària que fins i tot va acabar als tribunals.

Laboratorios Ordesa va obrir aquest capítol de tornades a la tardor, prosseguida de Molins i Axel Hotels

Anys abans altres empreses ja havien tornat la seu. Es tracta del cas d’ Aigües de Barcelona, que el seu negoci principal, la Societat General d’ Aigües de Barcelona, subministra aigua a tota l’àrea metropolitana de la capital catalana. La companyia va retornar la seu el 2018. La tecnològica Red Points va fer el mateix el 2023.